13. nov
 
Ikke noe å vente med
Sist uke kom gladmeldingen om at Forsvarets nye grensestasjoner langs Norges yttergrense mot Schengen fikk påfyll i sine bevilgninger med 56 millioner kroner.

Publisert: 03.mai.2014 15:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Sist uke kom gladmeldingen om at Forsvarets nye grensestasjoner langs Norges yttergrense mot Schengen fikk påfyll i sine bevilgninger med 56 millioner kroner. Millionene gjør at de nye stasjonene kan bygges og utstyres som opprinnelig tenkt da planene ble lagt frem i 2011.

Vi har absolutt ikke det minste imot at våre grensevaktstyrker skal kunne gjøre jobben sin på best mulig måte og ha lokaliteter som er tilpasset både dagens og fremtidens behov og standard.

Grensesikkerhet i nord er og blir viktig. Schengen, eller ikke Schengen, visumordninger mellom Russland og Norge, eller visumfrihet.

Det forundrer imidlertid at denne bevilgningen til Forsvaret kommer FØR og eventuelt ikke samtidig med et vedtak om å sette spaden i jorda for nytt grenseovergangshus på Storskog. Det er dette nybygget det virkelig haster med og det er denne flaskehalsen som må løses først og fremst, dersom man ser behovene i et nordområdeperspektiv av betydning for menneskene som bor her. På begge sider av den norsk-russiske grensen. Derfor må det bevilges penger til ny grenseovergang på Storskog ved absolutt første anledning. Og det er i revidert nasjonalbudsjett i juni. Det er ganske enkelt ikke noe mer å vente med.

Politimester Ellen Kathrine Hætta har gitt tydelig uttrykk for at hun er flau over at ikke Norge har gjort noe endelig vedtak om byggestart på Storskog. Hun er ikke alene om å være flau over dette. Det bør hele Norge være, og særlig de bevilgende myndigheter. Denne saken burde vært prioritert av den forrige regjeringen. Ikke bare da de la frem sitt siste statsbudsjett sist høst, men også i de tre foregående statsbudsjettene. Ny grensestasjon på Storskog burde også vært prioritert umiddelbart på årets statsbudsjett av den nye regjeringen da de overtok. Dessverre skjedde det ikke og man snakker fortsatt om å vente på en forstudie. Hvorfor dette forarbeidet tar så lang tid, kan man bare spekulere på. Særlig all den tid man på russisk side har sagt at deres nye Borisglebsk grensestasjon skal være klar allerede til neste år.

Når det finnes vilje nok, finnes det også en måte å få til en løsning. Den viljen ser vi fortsatt ikke, til tross for at man i en årrekke har visst at dagens mellomløsning på Storskog allerede var for liten før den var på plass.

LO-leder Bjørn Johansen har helt rett når han i sin 1. mai-tale takker de russiske handlende for at de kommer hit og bidrar til vår kommunes velstand. Vi blir ikke det minste forfær om de russiske handlene etterhvert heller tar andre veier, til Finland, for eksempel, dersom vi ikke på norsk side løser problematikken på Storskog. Vår russiske naboer er absolutt ikke nødt for å reise hit for å stå timevis i kø på lørdager eller andre ukedager, for den del. At de har utvist den tålmodigheten de har, er intet mindre enn beundringsverdig. Tar den tålmodigheten slutt, sitter handelsnæringen i Sør-Varanger igjen med Svarteper.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no