7. des
Nyskolen til Sandnes og Bjørnevatn under bygging i fjor høst.
Foto: Yngve Grønvik
 
Ikke rør ungdomstrinnet ved Sandnes og Bjørnevatn skole
Høringsinnspill i saken om skolestruktur i Sør-Varanger.

Publisert: 29.mai.2019 16:44
Oppdatert: 29.mai.2019 18:40

Debatt

Sør-Varanger kommune har investert over 200 millioner fra en allerede slunken kommunekasse for å bygge nye Sandnes og Bjørnevatn skole. Til høsten står praktbygget klart til å ta imot rundt 350 elever fra 1. til 10. klasse. En dag de har gledet seg til i mange år.

At det i det hele tatt vurderes å flytte ungdomsskoleelevene våre til byen før skolen i det hele tatt er åpnet, er rett og slett meningsløst. Selv de som bare har et snev av framtidsvisjoner for kommunen vår, vil skjønne at denne endringen vil presse fram atter nye endringer i skolestrukturen om noen år.

Nye Sandnes og Bjørnevatn skole er ikke bygd som en ren barneskole. Det er brukt like mye tid og ressurser på å bygge en moderne ungdomsskole, som blant annet krever en rekke spesialrom. Det har blitt gjennomført studiereiser over hele landet. Interiørdesignere, arkitekter og eksperter innen skolemiljø har hatt sine foredrag, og staben ved skolene og i kommunen har jobbet intenst for å enes om de beste løsningene. Målet har vært å skape et godt læringsmiljø for ungdommene våre.

Med et vedtak om å legge ned ungdomstrinnet, vil malinga på naturfagrommet knapt ha tørka før snekkerne rykker inn på ny for å slipe ned og endre. Et slikt scenario vil være nærmest parodisk. I hvert fall når vi ser våre politikere igjen og igjen stå fram i media og proklamere sin tro på befolkningsvekst og utvikling i kommunen. Alt går mot nyåpning av gruva, det snakkes om jernbane og nordlig sjørute, omstillingsmidler brukes for å tilrettelegge for nytenkende gründere, og nordlys, kongekrabber og snø løftes fram som «den nye oljen».

Politikerne har helt rett. Det er utrolig mye spennende på gang i kommunen vår. Men da må de også finne varige løsninger for skolestrukturen. Den må være bygd for vekst og tilflytting som gjør det attraktiv for folk å bosette seg her, men så må den samtidig ikke være for kostnadskrevende dersom veksten lar vente på seg. Da må ungdomstrinnet ved Sandnes og Bjørnevatn skole bestå.

For det vil ikke gi noen økonomiske besparelser å samle ungdomstrinnene i Kirkenes. Samtidig er mulighetene for å utvide her når befolkningsveksten kommer marginale. Oppi dette foreslås det å flytte alle barneskoleelevene ved Hesseng til Bjørnevatn. Men det er ikke plass til alle disse elevene på nyskolen, i tillegg til at besparelsene også her er ørsmå. Boligveksten i kommunen vil heller ikke komme i byen. Det er på Skytterhusfjellet og i Sandnes-Bjørnevatn at de store byggeprosjektene planlegges i dag. Derfor virker kuttforslagene om å flytte ungdomsskoleklasser bort fra Sandnes og Bjørnevatn direkte bakstreverske.

Vi skjønner heller ikke hvordan ønsket om det grønne skiftet i Sør-Varanger samsvarer med å skysse halvparten av kommunens elever til og fra skolen med buss. Det medfører økt trafikk inn mot skolene av busser og biler, som igjen kan skape flere trafikkfarlige situasjoner langs skoleveien. Det er også viktig å ta hensyn til den helsemessige gevinsten elever har av å sykle, gå eller sparke seg til skolen. For en del elever er denne turen den viktigste aktiviteten de har i løpet av dagen.

At kommunen har hatt to ungdomsskoler som kan spille på hverandre i vanskelige psykososiale saker har også vært et viktig gode for dette arbeidet. Samles alle ungdommer i Kirkenes vil dette bli vanskeligere, og vi ser med stor bekymring på konsekvensene av en slik løsning.

I lang tid har skoleledelsen jobbet med å smelte sammen fagmiljøet fra to skoler til nye Sandnes og Bjørnevatn skole. Det er allerede et stort press på de ansatte for å utvikle en felles læringskultur. Dersom fagmiljøet på skolen vår skal brytes opp igjen vil det få dramatiske konsekvenser for læringsmiljøet. Vi ber derfor våre politikere om å tenke seg veldig godt om før de gjør gjennomgripende og tilsynelatende kortvarige endringer i skolestrukturen ved sentrumsskolene.

Vedtatt i FAU, SMU og SU ved Sandnes og Bjørnevatn skoler

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no