17. nov
 
Ikke uventet motsvar
Helt uten konsekvenser blir ikke Russlands importforbud.

Publisert: 12.aug.2014 16:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Russland bestemte seg før helgen å svare på EUs sanksjoner med importforbud til landet av en lang rekke matvarer, også fra Norge.

Det trenger ingen å være overrasket over, fordi Putins Russland har hatt det som politisk virkemiddel i lang tid å bruke nettopp importforbud. Norske lakseeksportører har opplevd dette gang på gang og har på en måte lært seg å leve med at et slikt forbud kan komme fra tid til annen. Direktøren i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening frykter ikke engang at lagrene skal hope seg opp. Det er mange andre markeder der ute som er klare til å ta imot det Russland ikke vil ha, forsikrer han.

For kongekrabben sin del og lokalbedriften Norway King Crab, betyr bortfallet av det russiske markedet at en femtedel av deres produksjon må finne veien til andre markeder.

Markeder det er mer hodebry og praktisk arbeid å sende i andre retninger, enn det er dramatisk for krabbeleverandøren som bedrift og virksomhet, slik daglig leder Svein Ruud fremstiller det.

Slik vi tolker dette, tar eksportørene importforbudet med stor ro, ikke fordi de liker å miste en så stor kunde som Russland er blitt, men fordi de har en etterspurt vare som lettere finner andre handelsveier og kan leve godt videre sålenge importforbudet varer.

Slik vi ser det, er det likevel en viss grunn til uro over importforbudets konsekvenser for norske bedrifter og arbeidsplasser. Med et eventuelt prisfall som resultat for laks og andre vareslag som rammes av forbudet, gjør det næringene og bedriftene mindre økonomisk robuste. Noe som igjen kan føre til kutt og innskrenkninger, samt tap av arbeidsplasser. Ikke minst dersom importforbudet blir langvarig og det tar tid før nye kunder og markeder er erobret. Helt uten konsekvenser for norsk sjømateksport har vi vanskelig for å tro at Russlands importstopp blir.

Vi må heller ikke glemme at dette er storpolitikk. Å da forsøke å dempe effekten av et importforbud med å si at «dette kommer til å gå så bra så», kan også være en del av den politiske retorikken i forhold til Russland i en slik situasjon.

Thomas Nilsen i BarentsObesever tror importforbudet kan bety shoppinginvasjon over grensen på Storskog, fordi våre naboer er blitt godt vante med vestlige varer i egne butikkhyller, og vil gjøre hva de kan for å få tak i slike varer når de blir borte hos dem.

Det hadde jo selvsagt vært en hyggelig bieffekt for Finland, Norge og Sør-Varanger om han får rett. Laks, annen fisk og sjømat som krabber og reker, er det ikke forbud mot å ta med seg i tollbestemmelsene. Mens meieriprodukter, som også står på forbudslisten, er det ikke lov for reisende å ta med seg over grensen i utgangspunktet. Og det gjelder begge veier.

Det er uansett hvor man snur og vender på dette en trasig utvikling vi nå er vitne til, ikke bare for samarbeidet i nord og for forholdet Norge-Russland, men også for forholdet mellom Europa og Russland i det store og hele. Faren for at tiår med opparbeidelse av tillit, samarbeid og utvikling av kontakt kan bli satt sterkt tilbake i langt større grad enn akkurat her lengst nordøst på grensen, er ikke blitt mindre av Russlands importforbud. Hvor mange omdreininger til på den negative spiralen vi kommer til å se i tiden som kommer er vi ikke spesielt sugne på å måtte oppleve. Men det kan jo også gå godt til slutt. Optimist må man uansett være.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no