16. nov
300: Det var antallet som gikk i pridetoget lørdag ettermiddag.

Foto: Ole-Tommy Pedersen
 
Ingen er fri før alle er fri
DEBATT: AUFs kamp for rettferdigheter stopper ikke ved landegrensene.

Publisert: 01.okt.2018 20:13
Oppdatert: 01.okt.2018 20:17

I helgen ble verdens eneste norsk-russiske Pride arrangert. AUF stilte mannsterkt i det som kanskje er årets viktigste markering. Som mange kanskje vet, er det forferdelig vanskelig å være en LHBTQ+-aktivist i Russland. Særlig med tanke på at Russland har lover mot «homofil propaganda» mot mindreårige, som vil si at grupper som Maximum ikke kan arrangere Pride i sitt eget hjemland.

Derfor er det så utrolig viktig at vi stiller opp i Kirkenes i helgen.

I løpet av de siste tiårene har Norge hatt en utvikling i riktig retning for LHBTQ+ personers rettigheter. I 1993 ble Norge det andre landet i verden som gir juridisk anerkjennelse for par av samme kjønn. Dette er 25 år siden og altfor sent.

Selv om vi var en av de første landene, er det ingen unnskyldning for å vente så lenge med å gi de homofile og lesbiske parene samme rettighet til å uttrykke sin kjærlighet. I dag er det omtrent 20 prosent av alle ungdom som identifiserer seg som en del av LHBTQ+-samfunnet.

Det betyr at hver femte av alle Norges unge som ikke kunne uttrykt kjærligheten sin i samme grad som heterofile par for kun 26 år siden. Noe vi ikke burde glemme når vi snakker om Norges progressivisme når det gjelder LHBTQ+-rettigheter. Men til tross for vår utilgivelige passivitet når det gjelder ekteskap mellom par av samme kjønn, har Norge siden vært på riktig kurs.

AUFs kamp for rettferdigheter stopper ikke ved landegrensene, og vi må fortsatt stille opp for våre naboer i øst.

Loven i Russland mot «homofil propaganda» som ble vedtatt i 2013, gjør det ikke det bare ulovlig for LHBTQ+-aktivister å arrangere Pride i offentlige rom; loven gjør det også i praksis ulovlig å snakke positivt om homofile og umulig å ha en debatt om LHBTQ+ rettigheter.

Dette bryter ytringsfriheten til den russiske befolkningen, noe som ble vedtatt av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2017. Likevel ser vi ingen tegn på endring av loven. Tidlig i fjor kom det rapporter om at mer enn hundre homofile menn i Tsjetsjenia var blitt arrestert, og at de var blitt utsatt for langvarige mishandling eller tortur.

Likevel benekter Putin problemet og den grove diskrimineringen som finner sted i landet han selv styrer.

Selv om vi har våre egne problemer når det gjelder diskriminering av LHBTQ+-personer, kan ikke dette måles med menneskerettighetsbruddene som skjer på andre siden av en landegrense vi deler.

Heldigvis er AUF blant de mange organisasjonene som i helgen viste at vår solidaritet og nestekjærlighet ikke kjenner noen landegrenser. Vi ønsker derfor å markere en ytterst viktig sak og vise at Norge skal være en god nabo, men en enda tøffere kritiker.

Andrine Klausen Simonsen
Likestillings- og inkluderingsansvarlig, AUF Finnmark

Simon Kongsbak
Internasjonalt ansvarlig, AUF Finnmark

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no