18. nov
 
Innbydende kommune
Mye kan gjøres for å gjøre Kirkenes penere.

Publisert: 24.jul.2013 15:45
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Bolyst har vært et stikkord i den offentlige debatten dette året og mange viktige tema for dette har vært belyst og kommer til å ha et langt større fokus fremover. Det kommer vi forhåpentligvis også til å merke på en positiv måte i årene som kommer.

Hver sommer er det imidlertid ett tema som har fokus, men som likevel blir en gjenganger. Det er hvordan det ser ut rundt oss i denne byen og i denne kommunen. Hjemvendte klager hvert eneste år på hvordan det ser ut her. Sommeren 2013 er intet unntak. At det offentlige rom i sentrum er trist, «forsarvet» og ser uflidd og lite innbydende ut. Og selv om mange gårdeiere i byen har tatt kritikken på alvor, klages det fortsatt på at her gjøres ikke nok. Verken av de private, eller i de områder Sør-Varanger kommune har ansvaret for. Tannbørsten blir altså ikke brukt godt nok, man må ta sterkere koster og virkemidler i bruk.

Ordfører Cecilie Hansen inviterer publikum og tilreisende til å ta i bruk det offentlige rom, både i byen og i våre distrikter. Vi har riktig nok et kjempeflott torg, endel benker, bord, rasteplasser og lekeapparater. Men byen mangler en skikkelig lekeplass og lekeapparatet i gågata har mange feil og mangler. Såpass omfattende mangler at kommunens folk nå vil vurdere om dette overhode bør stå der lenger. Paviljongparken var en nydelig og innbydende park i sin tid. Ikke idag. Bibliotekparken har lidd samme skjebne. Derfor er det også en naturlig konsekvens at ingen bruker parkene våre lenger. I Sydvarangerparken ved «Brunosten» spilles det tidvis fotball, men det er også alt. Og byens huseiere har latt en skog av store og høye trær få dominere inntrykket man får av byen.

Kirkenes har «verdens flotteste» innkjøring til byen. Særlig når man klarer å holde skogen langs vannene i sjakk. At byen selv fremstår langt mindre «velfrisert» og fin, er det imidlertid mulig å gjøre noe med.

Derfor er det å håpe at ordførerens innspill om å gjøre byen mer innbydende virkelig kommer til å bli fulgt opp. Både av kommunen selv, men også av gårdeiere og huseiere forøvrig. Det hadde vært kjempeflott om alle byens flotte hager kom bedre frem, slik at vi alle får se blomsterfloret bak «skogene» bedre. Litt færre og lavere trær vil samtidig kunne bidra til å bedre trafikksikkerheten betydelig i de fleste veikryss.

Sommeren har også avdekket at dohygienen for turister og andre veifarende som trenger et avtrede på tur rundt i kommunen slett ikke er den beste. Manglende oppfølgning i forhold til tømming og dermed ikke minst lukt, samt ingen muligheter for håndvask, er ikke bra nok i en turistkommune i 2013. Enten den ansvarlige heter kommune eller Statens Vegvesen.

Å prioritere tiltak som gjør Kirkenes og hele kommunen mer innbyderne, ikke først og fremst for de tilreisende, men absolutt mest for vår egen del,- vi som bor her, er ikke bare enkelt når kommunekassen er bunnskrapt. Men vi er overbeviste om at tid, krefter og også penger som investeres i dette, vil betale seg. Mange ganger. Det gjør noe med oss at det ser pent og innbydende ut rundt oss, ikke bare om vinteren når «alt» er skjult under sneen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no