18. nov
(Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Kast ikke bort tiden for ansatte, barn og familier
- Nok en gang – situasjonen i barnevernet i Sør-Varanger kommune MÅ tas på alvor.

Publisert: 04.sep.2017 17:26
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Senterpartiets Cecilie Hansen sin bekymring og ønske om en redegjørelse fra kommunen er svært nødvendig, og kommer ikke en dag for tidlig.

FO Finnmark har tidligere, både gjennom tillitsvalgt og fylkesavdeling, påpekt vår bekymring. Den retter seg både mot de ansatte i barneverntjenesten og familiene og de mest sårbare barna som skal motta svært viktige tjenester.

Det er nå kommet to eksterne rapporter som analyserer situasjonen i barneverntjenesten. Begge rapportene påpeker utfordringene mellom ledelsen og de ansatte, samt alvoret i at de ansatte ikke blir hørt.

Kommunalsjef Ingerøyen har gitt en uttalelse om at rapporten har en ensidig framstilling, da den i hovedsak belyser de ansattes beskrivelse av situasjonen. Han mener den av den grunn har en begrenset verdi.

Da må vi spørre følgende: Hvem bør man lytte til? Ledelsen uten barnevernfaglig kompetanse, eller de ansatte som innehar denne kompetansen, jobber i tjenesten, og kjenner til alle de utfordringene de står i?

Arbeidstilsynet mener på sin side at rapporten gir en oversiktlig framstilling av arbeidsmiljøsituasjonen i barnevernet. De advarer også mot å gi arbeidstakerne inntrykk av at arbeidsgiver ikke tar rapporten alvorlig.

FO Finnmark er svært bekymret da det ser ut til at ledelsen ikke er interessert i å lytte til de ansatte i denne saken. Dersom man ikke klarer å få til god kommunikasjon og gode løsninger sammen, vil situasjonen ikke vil løse seg.

Taperne forblir da utsatte barn og familier. Vi frykter at barn som lever under svært alvorlige forhold, det være seg omsorgssvikt som vold, overgrep, rus og andre skadelige forhold, ikke vil motta riktig hjelp til riktig tid.

Barneverntjenester over hele landet, sliter med høy turnover og utfordringer med å rekruttere riktig kompetanse. Sør-Varanger kommune står nå i fare for å tape viktig kompetanse, samt løper høy risiko for å støte ansatte ut av arbeidslivet over tid.

Nå må kommuneledelsen slutte å kaste bort tiden med å være uenig i innhold i rapportene. De er laget av arbeidstilsynet og et eksternt firma som har gjort et stort arbeid med å analysere situasjonen, og lytte til de ansatte.

Kommuneledelsen må ta innover seg at det er deres ansvar å ivareta de ansatte, slik at de ansatte kan ivareta sitt viktige samfunnsmandat. For at de skal kunne gjøre dette har de et særlig behov for trygge arbeidsforhold, støtte og forståelse fra sin arbeidsgiver.

Det er nettopp politisk og administrativ ledelse som har ansvaret for rammene og ressursene som de ansatte i barnevernet jobber under!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no