18. nov
 
Kvalitetssikring for Finnmark
Storskog er Nord-Norges Svinesund.

Publisert: 13.sep.2013 14:38
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Hvordan skal politiet ruste seg for best mulig å kunne møte fremtidens utfordringer? Politianalyseutvalget har foreslått ett eneste politidistrikt i hele Nord-Norge. Finnmarks to politimestre derimot, er enige om at dette er en dårlig løsning. De foreslår i stedet det minste av to onder, at Finnmark blir til ett politidistrikt.

Sett fra vårt ståsted er det kun en eneste ting som gjelder i forhold til vår lokale polititjeneste. Det er å sikre befolkningen en så god polititjeneste som overhode mulig. Med minst den samme kvaliteten som de som bor i sentrale strøk av landet har. Når fylkets to politimestre avviser gigant-distriktet, er det all grunn til å lytte til hva de sier. Fordi de nettopp begrunner sitt nei med at dette vil gi en dårligere politifaglig kvalitet til befolkningen. Ikke minst fordi nærpolitiet,- ute i bygdene og småbyene der folk bor, kan forsvinne. Tydeligere og klarere kan det knapt sies.

Effektivisering, kostnadskutt og sammenslåing. Gjerne det, dersom det sikrer at publikum blir bedre ivaretatt enn før. Erfaring tilsier dessverre at så enkelt er det ikke. For vel ti år siden endte den forrige sammenslåingsøvelsen med to politidistrikt i Finnmark. Nå prøver man seg igjen. Ikke ut fra hvordan dette har fungert og om man har oppfylt intensjonene man hadde sist. Neida. Målet er ytterligere sammenslåinger. Sist lovte man flere politifolk ut i gatene og færre innendørs bak skrivebordene. Resultatene ble slett ikke som forventet. Publikum ble tvert imot mer misfornøyde med politiets tilgjengelighet og utrykningsvilje. Det er dokumentert gang på gang. Hva er det nå som er så mye anderledes, og som vil sikre oss et nærmere lokalpoliti bare man få lagt styringen til Tromsø eller Bodø? Og selv om man kanskje da endelig får økonomi til det aller nyeste innen etterforskningsteknologi og kommunikasjonsteknologi til utrykningsbiler og mannskaper, vil det samtidig resultere i at saker lengst inne på vidda og ytterst i fjord med få innbyggere blir bedre og raskere etterforsket? Eller ser man for seg at kriminaliteten rundt om på småstedene er så liten at politiet kun skal konsentrere seg om de største byene, der kriminaliteten og politibehovet relativt sett er størst? At det skjer så lite i utkantene på 250 av årets dager at det egentlig ikke forsvarer seg økonomisk å ha politi der overhode?

I den sammenhengen er det et annet viktig aspekt som ikke kan oversees for Finnmarks del. Her i Sør-Varanger er vi på Schengens yttergrense. Vi ønsker oss en åpen og visumfri grense mot Russland. Til nå har vi ikke vært særlig plaget med verken mafia eller andre «horder» av kriminelle over denne grensen. Hva fremtiden vil bringe, vet vi lite om. Å ha en sterk politiberedskap her i grenseland er derfor forebyggende i seg selv. Svekkes beredskapen og politiinnsatsen her, blir det raskt kjent i de kriminelle miljøer. Det kan få store konsekvenser. Storskog er Nord-Norges Svinesund. På godt og vondt, og det krever en politiberedskap deretter. Det kan verken direktorat, regjering eller storting overse.

«Vi kommer fortsatt til å ha et minst like godt tjenestetilbud som før», kanskje tilogmed bedre, heter det i politianalyseutvalgets innstilling. Spørsmålet er om dette også stemmer når 27 distrikter er blitt til seks og hverdagen kommer.

Dessverre, politidirektorat. Det tror vi ikke på.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no