18. nov
 
Langt fra Oslo til russegrensen
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har i et intervju med CNN denne uken uttalt at forholdet mellom nabolandene Norge og Russland aldri kan bli som før igjen og aldri normaliseres tilbake sli det var før Ukraina-konflikten startet.

Publisert: 01.mar.2015 13:26
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

For oss som lever og bor her nord på grensen mellom Norge og Russland er dette en ny bekreftelse på hvor lang avstanden er, ikke minst mentalt, mellom Oslo og vår ende av landet.

Mens det i denne enden av de to land, i Finnmark fylke og i Murmansk- og Arkhangelsk fylker, jobbes febrilsk for å ta vare på det gode forholdet som er bygget sten på sten gjennom over 20 år nå, holder ikke bare sentrale myndigheter konflikten så varm de kan i øyeblikksretorikken. Norges forsvarsminister forsøker også å spå om fremtiden. Ikke bare spå heller, hun forsøker å legge føringer for hvordan forholdet mellom våre to land skal utvikle seg for all fremtid fremover. Det er etter vårt syn lite lurt, og hjelper ikke de som jobber for demokrati og en demokratisk fremtid i Russland.

Under Kirkeneskonferansen tidligere i år skjedde egentlig noe av det samme. Bedriftsleder Geir Thorbjørnsen påpekte i etterkant at utenriksminister Børge Brende ikke hadde snakket til konferansepublikum, altså næringsdrivende og politikere i nord, i sin tale. Budskapet hans var med andre ord mer egnet for et forum av utenrikspolitikere, fordi det dreide seg kun om hvorfor sanksjonspolitikken mot Russland er nødvendig. Mangelen på signaler fra Brende om hvordan norske myndigheter eventuelt kan bidra til å styrke næringslivssamarbeid og samarbeidet generelt i nord, til tross for storpolitikken, ble oppfattet både på norsk og på russisk side. For i salen satt også representanter for russiske fylkes- og nabokommunemyndigheter og hørte akkurat det samme. Legger man sammen Brendes og Eriksen Søreides russlandsfokus, blir vi rett ut sagt urolige for svaret fasiten gir.

Vi liker i likhet med Brende og Søreide heller ikke Putins mer og mer sovjettidinspirerte politikk, verken i forhold til Ukraina eller i forhold til tydeligere og tydeligere innskrenkning av demokratiske rettigheter for landets egen befolkning. Vi liker svært dårlig måten Russland utvikler seg på og at befolkningen lar seg fascinere av Putin som den sterke mann, i god russisk tradisjon. Samtidig er det slik at dersom vi avskriver å fortsette å bygge et godt forhold til våre naboer, blir det uten tvil et bidrag til å styrke Putins politikk ytterligere: «De som ikke er med oss er mot oss, altså må vi stå ytterligere samlet mot våre fiender.» Og er det noe Russland og det russiske folk kan, så er det å samle seg mot «fienden».

Norge er i en posisjon til å kunne være en brobygger mellom Russland og Nato/EU, nettopp som en grensenasjon med gode relasjoner begge veier. Vi skulle gjerne ønsket oss at norske sentralmyndigheter, altså regjeringen, også kunne se og være åpen for den muligheten, i stedet for å jobbe så hardt for hele tiden å være best i Nato/EU-klassens gjeldende politikk. Da kan det tilogmed hende at forsvarsminister Eriksen Søreides spådom om aldri mer normalitet mellom Norge og Russland om noen år frem i tid er gjort til skamme.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no