18. nov
 
Mindre vold, mer narko
Politiet i Øst-Finnmark har avlagt sitt arbeidsregnskap for 2013 i form av den årlige politistatistikken.

Publisert: 21.jan.2014 13:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Politiet i Øst-Finnmark har avlagt sitt arbeidsregnskap for 2013 i form av den årlige politistatistikken.

Det høres enormt ut når antall narkotikasaker, for eksempel, rent statistisk har økt med 68 prosent, fra 285 saker i 2012 og til 475 ifjor. Dette dreier seg i all hovedsak om det politiet definerer som små saker, heldigvis.

Samtidig beroliges vi med at antall store narkosaker, saker med strafferamme på inntil 10 år og som dreier seg om oppbevaring og salg av mer enn 50 gram amfetamin, er gått opp fra fire til seks på ett år.

Vi beroliges også med at den narkoen som er her og kommer til Sør-Varanger, for eksempel, ikke knyttes til et narkosenter av noe som helst slag. Det som dukker opp, har sin «endestasjon» her. Målgruppen er de brukerne som er her. Ingenting skal distribueres videre til andre steder eller andre land.

Politiet vet også at ingen narko kommer inn til landet fra Russland over Storskog. Brukerne her «sørves» fra Finland, Sverige eller Alta. Det er altså ikke i Kirkenes eller andre steder i øst-fylket bakmennene sitter.

Likevel er dette skremmende tall. Ikke minst fordi de indikerer at ikke bare stadig flere blir tatt for bruk av narko, men også at narkobruken øker i omfang. Den brer om seg, med andre ord. Det bør bekymre langt flere enn politiet. Fordi stadig nye grupper av unge sannsynligvis rekrutteres til å prøve. For endel av dem blir det dessverre ikke kun med den første testen.

Større fokus på forebygging og våkne foreldre kan bidra til å demme opp for dette. Men det krever både innsats og vilje.

Narkotika utgjør per utgangen av 2013 ialt 33 prosent av sakene politiet i Øst-Finnmark har på sitt bord.

Vold, som politiet har hatt stort fokus på i de senere år, utgjør nå 18 prosent av sakene. Det er en pen nedgang vi virkelig håper vedvarer. Men dette er et område vi er usikre på om fortsatt skjuler store mørketall. Spesielt i forhold til vold i nære relasjoner. Ikke minst fordi fokuset på eldrevold, som politimesteren satte på dagsorden for fullt i 2013, likevel ikke har avdekket ett eneste tilfelle av nettopp vold mot eldre dette siste året. Derfor håper vi at politiets ekstra innsats på voldsområdet fortsetter for fullt også i 2014. Både i forhold til eldre og generelt knyttet opp mot alle typer vold i nære relasjoner. Seksuelle overgrep mot barn er også et stort voldsområde vi tror det skjuler seg mye mørketall bak, dessverre også i vårt politidistrikt. At Øst- Finnmark har dobbelt så mange dommeravhør som Tromsø av barn, sier sitt om alvoret. Et Barnas Hus, med spisskompetanse innenfor fagområdet seksuelle og fysiske overgrep mot barn, slik ordføreren har bedt om, må komme på plass i Kirkenes så fort som overhode mulig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no