18. nov
 
Modent for revisjon
På tide å slippe utlendingene til i Pasvikelva.

Publisert: 31.jul.2013 15:44
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Etter at fem-kilometersonen ble opphevet, er det ikke lenger forbundet med generelle restriksjoner å være utlending og kaste ut fiskesnøret med stang i elver og vann i Finnmark. Utlendinger må, på lik linje med fastboende og tilreisende nordmenn, betale fiskekort i de elver og vassdrag det er påkrevet, og det er selvsagt helt riktig.

Ett unntak i likebehandlingen er det imidlertid, og det er i grenseelva Pasvikelva her i Sør-Varanger. Der er det mange utlendinger, også lokale innbyggere med utenlandsk bakgrunn som har bodd i Sør-Varanger i mange år, som er blitt bøtelagt for å ha forsøkt seg med fiskestanga. Det kan tilogmed synes som om «øvrigheta» i sommer har brukt mer tid og krefter enn vanlig på å håndheve dette gamle fiskeforbudet. Og på en måte er det også positivt at man har påtatt seg bøtleggingsjobben. Ikke for dem som har måttet punge ut med 2000 kroner i bot, men for at denne sommerens offensiv har fått rettet et søkelys nettopp mot dette utdaterte lovverket som forlengst er modent for revisjon. Over tyve år etter murens fall og etter tyve år med Barentssamarbeid og åpenhet, er det et paradoks av dimensjoner at utlendinger fortsatt ikke kan fiske i Pasvikelva på norsk side. Men det er samtidig ingen restriksjoner på finsk side for det samme vassdraget. Paradokset blir heller mindre av at noen av de bøtelagte kommer fra russisk side av grensen, og at en av dem for eksempel har bodd i denne kommunen i åtte år. Hvorfor det skulle være forskjell på at en russisk statsborger fisker i Pasvikelva fra norsk eller russisk side, er ikke enkelt å forstå i våre dager. Under den kalde krigen var det helt andre tider og helt andre grenseforhold. At vi fortsatt henger fast ved foreldet virkelighet i deler av grenselovverket, er i realiteten mest komisk. Sør-Varanger er i våre dager, som alltid før, en smeltedigel av folkeslag. Vi er enige med ordføreren i at det er absurd at folk som lever, bor, betaler skatt og bidrar til fellesskapet i vår kommune, ikke skal ha de samme rettigheter til friluftsliv og fiske som alle oss andre.

Det gode med regler som er modne for revisjon er at de kan nettopp det, revideres. Her ser vi ingen grunn til at verken russiske eller norske myndigheter skulle kunne bringe til torgs noen som helst argumenter for å videreføre fiskeforbudet. Derfor regner vi også med at det ikke kommer til å ta lang tid før fiskeforbudsregelen for utlendinger i Pasvikelva er en saga blott.

I debatten ute blant folk, inkludert på sosiale media, er det mange som frykter at dersom forbudet oppheves, vil de beste fiskeplassene i elva bli okkupert av utlendinger. Vi tviler på at det blir flere utlendinger der enn i andre elver og vann, der utlendinger har tilgang allerede. Vi ser ikke for oss noen «invasjon» av utenlandske fiskere til Pasvikelva, eller til andre elver for den del. I hvert fall ikke mer enn vassdraget tåler å bære. Skulle det mot formodning skje at bestandene blir truet i Pasvikelva, får man gjøre som i lakseelvene, å regulere fisket. Poenget er at reglene blir like for alle i en turist- og mangfoldskommune som Sør-Varanger er. Det har med anstendighet mellom likeverdige mennesker å gjøre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no