18. nov
IT-direktør Dimitgrij Grigoriev på Thon under Kirkeneskonferansen.
Foto: Ole-Tommy Pedersen
 
Nornickel er under angrep!
LEDER: Da den mektige eieren Vladimir Potanin fikk invitasjonen, benyttet han sjansen til å ta turen selv, eller sende noen i konsernet med ekspertise på utslippskutt og miljø? Neida, han sendte IT-sjefen sin.

Publisert: 04.mar.2019 17:46
Oppdatert: 04.mar.2019 18:11

Det knyttet seg stor spenning til innlegget fra Nornickel (tidligere Norilsk Nickel) sitt innlegg under Kirkenseskonferansen denne uka. Nikkelverkets toppledelse hadde takket ja til å komme til Kirkenes, i kommunen de i flere tiår har tjent milliarder på milliarder av både rubler og dollar på å pøse røyk utover. Da den mektige eieren Vladimir Potanin fikk invitasjonen, benyttet han sjansen til å ta turen selv, eller sende noen i konsernet med ekspertise på utslippskutt og miljø? Neida, han sendte IT-sjefen sin. Og tema for det meste av innlegget: Problemet med hackerangrep mot Nornickel.

For det blir de nemlig utsatt for stadig vekk. Og jøssda, det kan jo også ha miljøkonsekvenser hvis store kontrollsystemer ble satt ut av spill. Kanskje hadde også en del av bedriftslederne i salen også utbytte av å høre om selskapets kamp mot hackere. Men vi tør påstå at det svevde en gigantisk sky-elefant rundt om i konferansesalen på Thon hotell; IT-direktør Dimitgrij Grigoriev nevnte ikke problemene i Pasvik med et ord. Selv ikke på direkte spørsmål fra moderator Siri-Lill Mannes. Og noen diskusjon med resten av talerne under samme sesjon, deltok Grigoriev ikke på.

Riktignok kom han enkelte ganger inn på noen overordnede utslippsmål bestemt av president Putin. Det er altså innskjerpinger i russisk lovverk, ikke godvilje, som motiverer Nornickel-oligarken Potanin. Han har gang på gang bevist at han ikke bruker en rubel mer på miløtiltak enn han absolutt må for ikke å bli straffet.

Vel å merke hadde sesjonen direktør Grigoriev snakket under, temaet ’teknologi og miljø’. Men selv om det ikke var lokalbefolkningen i Pasvik han talte til, var det noe symboltungt over at en Nornickel-sjef endelig tok turen for å holde et innlegg i Kirkenes. Da var det ærlig talt lov å håpe på mye mer. Om ikke annet en anerkjennelse av problemet, og kanskje en bitteliten beklagelse?

Tidligere i februar ble saken på nytt tatt opp igjen av miljøminister Ola Elvestuen i møte med hans russiske kollega Dmitrij Kobylkin i Moskva. På spørsmål fra NRK sa ministeren at han delte den norske bekymringen for Pasvik. Vi håper dette ikke er tomme ord, og at russiske myndigheter faktisk er forberedt på å sette makt bak ordene overfor den mektige mangemilliardæren Vladimir Potanin.

For folk i Sør-Varanger bryr seg sikkert katta om hans eventuelle søvnløse netter og ekstrautgifter som følge av hacker-frykt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no