15. nov
 
Nytt håp for skogsdrift
Fylkesmannen, fylkeskommunen, FeFo, Innovasjon Norge og Kirkenes Næringshage har sammen tatt løs for å finne ut om det er grunnlag for skogsdrift og treproduksjon av pasviktømmer.

Publisert: 13.mai.2014 12:42
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Så langt har de avdekket at skogen i Pasvik har et større potensial enn noengang før, at tømmermengden fremover bare vil øke og at markedet allerede er der ute. Behovet for tømmerprodukter, ut over flis til fyring, er stort. I hvert fall såpass stort at det kan gi lønnsomhet, helårsarbeid og inntekt å både hugge og videreforedle trevirke her lokalt.

Det begynner å bli noen år siden skogsdrift i stor skala foregikk i Pasvik med tømmertransport til det som i sin tid het Kirkenes trelast. Der ble tømmeret til plank og materialer av forskjellige kvaliteter. Og det er ennå lengre siden sagbruket for pasvikskogen lå på Jakobsnes og het Pasvik timber. Vi har altså en stolt trevirketradisjon i kommunen, med utgangspunkt nettopp i furuskogen i Pasvik.

Hvorfor man ikke har klart å få til skogsdrift, sagbruk og videreforedling av trevirke uten det mangeårige avbruddet vi har hatt, kan man saktens undres på. Skogen og potensialet har nok vært der hele tiden. Årsakene til at det ble slutt i sin tid, kan ha vært mange, inkludert svingninger i markedet, for stort uttak av tømmer i perioder før, og eller manglende ressurser til nyutvikling. Det som uansett er helt sikkert, er at trevirke er en viktig og fornybar ressurs som det alltid vil være behov for i en eller annen form. Utfordringen er å finne frem til den driftsform, eller de driftsformer, - som gjør skogsdrift, sagbruk og videreforedling så moderne og profesjonelt at det blir lønnsomt på både kort og lang sikt. En annen utfordring er ikke minst å finne både interessenter til å investere og bygge opp ett eller flere produksjonsanlegg, - og finne folk nok til å gjøre jobbene. Både i skogen og på et sagbruks- og trelastanlegg.

Å finne interessenter nok er en oppgave prosjekt Tredriver nå har tatt fatt på med liv og lyst. Så vil tiden vise om det lykkes. Fordelen med å sette igang trevirkeproduksjon i Sør-Varanger per idag er ikke bare at ressursen skogen ligger der og venter. Mulighetene for å kunne lykkes er allerede grundig utredet og markedsmulighetene undersøkt. Investorer og interessenter kan altså her nærmest komme til et dekket bord der det meste man trenger å vite før igangsetting allerede er gjort. Det gir nok et større håp om at skogsdrift i større skala igjen kan bli en viktig næringsvei i Sør-Varanger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no