18. nov
 
«Nytt» NRK Finnmark
Skal Sør-Varanger fortsatt bli oversett av NRK?

Publisert: 31.mai.2013 12:09
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Frem og tilbake er like langt, heter det i et gammelt ordhell. Et bilde som passer godt på NRK sin håndtering av landets nordligste fylke, - og i sin tid landets aller første distriktskontorområde. Finnmark blir igjen et eget område. Med sitt eget distriktskontor, etter altfor mange år som et underbruk av Tromsø.

Helt uforståelig var det for alle i Finnmark da rikskringkastingen bestemte seg for å slå sammen distriktskontorene i Troms og Finnmark til en enhet. Men NRK skulle spare penger. Punktum.

Advarslene om at Finnmark ville drukne i Troms- og Tromsø-nytt, ville man ikke høre på i NRK-systemet den gangen. Alle påpekningene om nettopp dette underveis siden, har man også programforpliktet protestert mot fra NRK selv. Men det er ingen tvil om at nyheter fra Finnmark, også viktige nyheter fra Finnmark, har tapt i konkurransen om plass i sendingene for nyheter fra ikke minst nettopp Tromsø.

I tillegg har man i det lokale NRK-systemet i Vadsø, som har vært på plass hele tiden, vært svært flinke til å ta lett på,- og til tider nærmest også overse, særlig Sør-Varanger, men også Alta. Merkelig nok.

For noen uker siden ble det avgjort at «nye» NRK-Finnmark ikke skal ha sitt hovedkontor i Vadsø, slik man har hatt siden etableringen av distriktssendingene startet. I stedet skal man flytte omtrent hele virksomheten til Alta og ha sitt hovedsete der.

Bakgrunnen for det er både forståelig OG uforståelig. Argumentet for å flytte er at Alta lenge har vært, - og fortsatt og foreløpig er det største vekstsenteret i Finnmark. Og Altaregionen trenger rett nok bredere redaksjonell dekning enn man har idag og har hatt i de senere år. Men det må man kunne løse uten å flytte hele kontoret fra Vadsø og fra øst-fylket. Vadsø-kontoret har rett nok vært svært Vadsø-sentrert, også nyhetsmessig. Likevel er vi skeptiske til måten å løse denne redaksjonelle utfordringen på. Særlig hvis det nå, som en følge av flyttingen, er meningen at det nye NRK-Finnmark heretter «bare» skal ha stoff fra Altaregionen. Det er svært trasig dersom policyen i NRK-systemet faktisk er at hovedprioriteten i nyhetsstoffet et distriktskontor skal levere er fra stedet kontoret ligger. I Finnmark har vi dessverre erfart at dette har vært tilfelle til nå, men dagens teknologi gjør at slik trenger det ikke å være i fremtiden.

Hvis denne flyttingen til Alta betyr at for eksempel Sør-Varanger fortsatt skal holdes langt inne i skyggenes dal for NRK sin del, og endatil Vadsø og resten av østfylket settes der i tillegg, blir det ikke mye nytt fra øst å høre. For å rette opp i gammel urett ved å begå en ny, er aldri en god løsning. Det nye NRK-Finnmark og den nye sjefen, Morten Ruud, har en enorm utfordring i å sørge for at dette ikke skjer. Sør-Varanger alene er et unikt nyhetsområde der det skjer enormt mye det øvrige Finnmark, og heller ikke landet forøvrig særlig ofte får høre om. Ikke minst som følge av Sør-Varangers spesielle tilknytning og samarbeid med nabo Russland. Det har hittil ikke engang NRK i nord skjønt. Så vi venter spent på fortsettelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no