18. nov
 
Oljeis i magen
Kommunestyret er akutt rammet av oljefeber.

Publisert: 27.feb.2013 15:43
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Nærmest ekstatiske jubeltilstander i kommunestyrets møte onsdag hadde ingenting med Petter Northug jr. sitt VM-gull på 15 kilometeren å gjøre. Jubelen hadde likevel med gull å gjøre, i form av det sorte gull, oljen.
Det var nyheten om at Barentshavet sørøst, området som går helt inn til våre egne fjæresteiner og inn til den russiske havgrensen, inneholder minst 15 prosent mer gass og olje enn Oljedirektoratet før antatt, som fikk politikerne i akutt gledesrus. For selvsagt kan absolutt dette bidra til å sikre at for eksempel Stolt-Nielsens planer om en oljeterminal på Gamneset har rykket noen skritt nærmere en realisering. Ikke minst fordi området som heter Finnmarksplattformen, like utenfor kysten vår her i østfylket, forventes å være nettopp det området som forventes å inneholde mest olje. Mens andre områder lenger ute i Barentshavet sørøst, nok kan inneholde endel olje, men særlig en god del mer gass.
Sånt skaper også en viss forståelse for at oljefeberen akkurat nå har rammet kommunestyret i Sør-Varanger med full styrke. Et kommunestyre som svært gjerne ser at det etableres oljerelatert virksomhet her. Og gjerne så snart som mulig.
Samtidig er det all grunn til å minne de jublende politikerne om at det også er viktig å ha en god porsjon is i magen. At Oljedirektoratets nye anslag er av større dimensjoner enn før, tilsier ikke automatisk boring og igangsetting av drift. Veien frem er lang, og debatten om hvor nært fjæresteinene våre det skal bores og hentes ut olje, av hvem, og til hvilken miljøpris, er så langt fra avklart ennå. I tillegg har man ikke funnet noen olje ennå og slett ikke fastslått sikkert om det er noe som er drivverdig nok, hverken på Finnmarksplattformen eller i andre deler av det man har døpt til Barentshavet sørøst.
Men at oddsene for at det blir leteboring og drift etter både olje- og gass innenfor denne aktuelle trekanten i Barentshavet også, er uten tvil styrket. Oddsene for boring generelt i Barentshavet er betydelig styrket med dette. Med de følger slik virksomhet kan få på godt og vondt. For Finnmark, for Troms og for Sør-Varanger og våre russiske nærområder. Teriberka ligger på andre siden utpekt som selve «stedet» om man kommer igang hos vår store nabo i øst. Arve Johnsens plan om en Pomorsone på begge sider av grensen med Jarfjord som sentral fjord på norsk side, ligger også og godgjør seg i ei skuff. Kanskje til det riktige øyeblikk.
Kommunestyrets mange oppgaver å løse før man kan ta imot en oljeterminal eller noe som helst, ligger like uløste i kø. Ikke minst i forhold til Norsk transportplan og samferdselsminister Marit Arnstads klare beskjed om at også Sør-Varanger må vente på tur. Om olje- og gassanslagene får noe å si for den ventetiden, blir spennende å se. Stoltenberg-regjeringen har bare tiden og veien nå før det igjen er stortingsvalg. Mens utfordringene til Staten nærmest er de samme nå som for i hvert fall fire år siden, med unntak av E 105.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no