17. nov
 
Opplæring som kan redde liv
Denne uken har unger i stor dunger fått viktig svømmeopplæring.

Publisert: 28.jun.2013 10:55
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Ikke bare i Barentsbadet i Kirkenes, men over hele Finnmark og i hele landet. Det er Norsk svømmeforbund og Gjensidigestiftelsen som står bak tilbudet, og klubber som Kirkenes svømmeklubb som gjør jobben.

«Svømming er den eneste sporten man kan dø av ikke å kunne», sa en svømmetrener i Nordkapp på radio fredag morgen. Og han har helt rett.

Dessverre er det blitt slik i kystlandet Norge at svømmeopplæring i skolen ikke er noen selvfølge lenger. Mange kommunale svømmebasseng er uten vann, til tross for politikernes lovnader. Det er urovekkende at bare halvparten av norske tiåringer kan svømme, mens i Sverige og Finland kan hele 80 til 90 prosent svømme.

I Sør-Varanger er vi så heldige at vi har Barentsbadet. Bassenget i Bjørnevatn er lagt ned. Dette betyr at alle skoleunger i kommunen får tilbud om svømmeopplæring, men alle må til Kirkenes for å få sin tilmålte tid i bassenget. Det er blitt færre svømmetimer per elev i gjennomsnitt. Og det er langt fra alle skoler som har svømming en gang i uken fast på timeplanen for alle elever.

Svømmeaksjonen, som KSK har avviklet i år og flere år tidligere, er derfor uhyre viktig også i vår kommune. Det er å håpe at aksjonen når frem til alle i målgruppen som trenger å delta. Å være fortrolig med vann, beherske svømming, og ha lært grunnleggende livredning, er absolutt noe alle bør kunne. Vannvett, sjøvett og sikkerhet likeså. Man vet aldri når behovet for å kunne akkurat det vil være avgjørende for eget eller andres liv. Nordmenn ferdes som aldri før i båt, på fisketurer på sjø og i og langs elver og vann, eller koser seg på ei strand.

At svømmeklubbene da påtar seg den ekstraaktiviteten dette med svømmeopplæring av barn er, kan bety livberging i mange situasjoner for mange i årene som kommer. Derfor håper vi også at dette er et opplegg som vil bli opprettholdt helt til alle norske grunnskoler igjen er i stand til å gi absolutt alle norske elever skikkelig svømmeopplæring.

Hittil er dette med vann i alle bassengene i landet ikke blitt til særlig mer enn fagre valgløfter. Til høsten er det valg igjen, og lovnaden vil garantert komme da også. Uansett regjering vi da får, blir det interessant å se om dette valgløftet blir oppfylt på minst tredje forsøk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no