17. nov
 
Overskjenking og skjenkestopp
Til uken skal Formannskapet diskutere, for andre gang, om utestedet Ofelas skal «idømmes» fire uker skjenkestopp.

Publisert: 14.aug.2013 16:10
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

En skjenkekontrollør har i en rapport påpekt skjenking til berusede personer, og mangel på bortvisning av berusede personer, i serveringslokalet i Dr. Wesselsgate en helgekveld sist vinter.

Utestedet selv bestrider rapporten, fordi det kun var en kontrollør som utførte kontrollen, mens retningslinjer og avtaler forlanger to kontrollører. I tillegg mener Ofelas seg urettferdig behandlet. Fordi en annen bevillingshaver ved en tidligere anledning kun ble straffet med advarsel. Dette etter at politiet i forbindelse med en voldssituasjon ga beskjed til kommunen om at de hadde observert overskjenking.

Det er ingen tvil om at overskjenking er i strid med de alkoholpolitiske retningslinjer som enhver bevillingshaver i Sør-Varanger helt selvsagt må, og skal følge. Per definisjon er det derfor ikke formildende for et utested om overskjenking observeres av en eller to skjenkekontrollører, eller av en alminnelig gjest, for den del, som påpeker forholdet.

Men det er overmåte viktig for troverdigheten til et kontrollsystem at når lover, regelverk og avtaler spesifikt sier at det skal og bør være to kontrollører til stede når man på oppdrag for bevillingsgiver, i dette tilfellet Sør-Varanger kommune, skal foreta en formell kontroll, at det da også er to kontrollører på jobben. Som også begge trekker samme konklusjon når rapport skrives.

Vi synes det er meget betenkelig at det den aktuelle novemberkvelden ifjor ble utført skjenkekontroll på mange utesteder i Sør-Varanger med bare en kontrollør. At vi så bombastisk kan si at det kun var én som gjorde jobben, er utelukkende fordi flere andre navngitte bevillingshavere offentlig har gått ut i Sør-Varanger Avis og opplyst at det også hos dem kun var en kontrollør som var innom. At det skjer, ikke bare ett sted, men mange steder, undergraver hele kontrollsystemet. Det kan ikke Sør-Varanger kommune være bekjent av.

Overskjenking skal ikke forekomme. Punktum. Det påhviler bevillingshaverne et stort ansvar å påse, og sørge for at alle ansatte, enten det gjelder utesteder eller butikker som selger alkohol, også følger dette opp. Heldigvis har vi med selvsyn sett, både på utesteder og i butikker, at våkne ansatte har tatt dette alvorlig og har nektet gjester og kunder å kjøpe alkohol. Og også fulgt dem ut av lokalet/butikken. Samtidig er det ingen tvil om at det ikke alltid er like enkelt å observere og fastslå med sikkerhet om noen er beruset eller ikke. Men regelverket er uomtvistelig. Overskjenking og salg av alkohol til folk som fra før har fått nok, er ikke tillatt. Derfor skal også Sør-Varanger kommune slå ned på brudd på bevillingsreglene når det avdekkes.

Avgjørende for straffen i slike tilfeller er uansett likebehandling. Blir ikke alle bevillingshavere behandlet likt den dagen de eventuelt bryter reglene, undergraver også dette troverdigheten til et kontrollsystem det er avgjørende viktig for alle parter at fungerer. Til uken blir det derfor Formannskapets oppgave å være hundre prosent sikre på at likebehandlingsprinsippet følges til fulle, før de avsier sin «dom» i Ofelas-saken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no