17. nov
 
Relevant i 25 år
Samovarteateret bobler og syder som et nyskapende friteater skal.

Publisert: 02.sep.2015 22:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Grensebyen og småbyen Kirkenes har hatt sitt eget teater i 25 år allerede. Det betyr at det har boblet, sydet og kokt i Samovarteaterets samovar like lenge. Og ja; Turid Skoglund har helt rett, for et lite teater i en liten by i distrikts-Norge,- å nå en slik milepæl står det virkelig respekt av. Det er en svært krevende øvelse å drive et nyskapende friteater. Skal man holde ut en stund må man ikke bare være relevant i egne øyne og tro sterkt på det man holder på med. Man må også være relevant i et kresent, kravstort og gjerne nådeløst publikums øyne. Liker ikke publikum det som vises, kommer det i hvert fall ikke igjen neste gang. Og neste gang, og neste gang.

Nøkkelordet er å fortelle historier som betyr noe og som berører. Her har Samovarteateret vært flinke til å sette sine fortellinger inn i den lokale historie og i den lokale, men også nasjonale og internasjonale historie og samtid. Teateret har klart å sette bilder og ord på mye av det som er vanskelig å gripe og forstå, samtidig som det skjer i vår egen tid. Dette har de formidlet lokalt, regionalt, nasjonalt og rundt om mange steder i verden. Det siste ikke minst i samarbeid med flere andre teatere der «ute». Med andre ord, ikke bare er Samovarteateret ett av de eldste friteatrene i Norge, de er også ett av de mest bereiste.

Det har ikke bare vært lett å være Bente Andersen og Turid Skoglund, tospannet som sammen har vært selve kjernen i Samovarteateret siden 1992. Den evige kampen for å skaffe midler nok har flere ganger vært på kanten til å knekke teateret. Da man endelig kom inn på statsbudsjettet med årlige bevilgninger fra høsten 2008, var det ikke rart at gleden var stor og teaterhverdagen kunne bli litt lettere.

Malmklangbrannen og dermed mangelen på en scene, var også et gedigent skjær i sjøen for den sydende samovaren. Å likevel klare å få på plass det som het Scene II i den gamle svømmehallen, med en enorm dugnadsinnsats fra teaterets folk, teaterets familie og venner, var en bragd i seg selv. Uten Scene II og heldigvis velvillige politikere til å gi Samovarteateret den muligheten dette gamle bygget representerte, hadde teateret neppe eksistert idag. For Malmklang ble aldri gjenoppbygget og blir aldri gjenoppbygget som kulturhus, slik dagens virkelighetsbilde ser ut. At Samovarteateret derfor fikk sin plass i forbindelse med kulturdelen av den nye Kirkenes skole, har vist seg å være en god løsning for teateret, men også for kommunen. Kulturhustanken i Sør-Varanger dukker opp med jevne mellomrom, men heller ikke i denne valgkampen har nytt kulturhus vært tema. Til det er kommunens lånegjeld for stor. Om Samovarteateret og vi andre får oppleve ei ny byens storstue innen de neste 25 år er gått, kan synes tvilsomt idag. Men håpet, det lever.

Gratulerer med jubileet! Må det boble og syde i mange, mange år til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no