18. nov
 
Rune blir i manesjen
Nominasjonskomiteen i Sør-Varanger Arbeiderparti har bestemt seg. De foreslår Rune Rafaelsen som partiets ordførerkandidat og Lena Norum Bergeng som varaordførerkandidat ved kommunevalget neste høst.

Publisert: 02.sep.2014 09:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Komitéleder Pål Haaheim Henriksen legger ikke skjul på hva som er partiets ambisjon. De vil, naturlig nok, gjenvinne makta i Sør-Varanger kommune, og har tro på at både nominasjonsmøtet i november og valgresultatet 8. september neste år skal si ja til Rune Rafaelsen i ordførerstolen.

Det har knyttet seg adskillig spenning til hvem som eventuelt skal toppe Arbeiderpartiets liste ved lokalvalget neste høst. Partileder Lena Norum Bergeng har vært nevnt. Det samme har toppkandidaten ved forrige valg, Linda Beate Randal, - med flere. Rune Rafaelsen som en eventuell «dark horse» inn fra venstre er imidlertid en overraskelse. Men han er likevel ikke en kandidat å undres over at Sør-Varanger Arbeiderparti sin nominasjonskomité har ønsket seg. Vi har vanskelig for å se hvem som per idag eventuelt skulle kunne utfordre Rune på et nominasjonsmøte. Så sjansen for at Rune ikke skulle bli nominert er knapt mikroskopisk tilstede, selv om Ap sikkert har flere som godt kunne tenkt seg topplassen.

Muligheten for å «sikre» seg Rune dukket opp da det ble klart at Pia Svensgaard blir ny leder for Barentssekretariatet fra årsskiftet. Sålenge Rafaelsen innehar lederjobben der, er det uforenlig med å være politiker. Nå er situasjonen en annen og Rafaelsen kan nærme seg politikken igjen, etter svært mange års fravær.

Sist han satt i kommunestyret representerte han Rød Valgallianse og gikk under betegnelsen «Røde Rune». Som eventuell ordfører for Arbeiderpartiet, eller som gruppeleder for partiet, blir det nok en langt mindre rød utgave av politikeren Rune som inntar kommunestyresalen. Men det behøver slett ikke å bety at han blir mindre slagkraftig eller engasjert. For uredde Rune Rafaelsen stortrives i manesjen. Enten den består av norske og utenlandske sentrale politikere og byråkrater, som han har hatt nære forbindelser med som sekretariatsleder,- eller om manesjen er kommunepolitikken. Han har garantert lært seg mange knep om det politiske spillet, ikke minst på sentralt hold, i løpet av sine 12 år i Barentssekretariatets sjefsstol. Knep han nok vil vite å få nytte av i kommunepolitikken.

Sør-Varanger Arbeiderparti har med lanseringen av Rune Rafaelsen allerede nå satt sine konkurrenter, de øvrige partiene i den lokalpolitiske andedammen, under et sterkt press. Ikke bare i forhold til å bli ferdig med forslaget til egne listetopper, men ikke minst i forhold til å finne kandidater som kan gi Ap og Rafaelsen konkurranse. Sittende ordfører Cecilie Hansen, for eksempel, må snarest klargjøre om hun er ordførerkandidat neste høst. Og dersom Høyre har ordførerambisjoner, må også de snarest på banen med sin toppkandidat.

Partivalg er selvsagt det mest tungtveiende argumentet når folk bestemmer seg for hvem de skal stemme på ved et kommunevalg, men i langt, langt større grad enn ved stortingsvalg er kommunevalg også personvalg. Det har tidligere kommunevalg bevist og det kommer ikke til å bli mindre viktig i 2015.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no