20. nov
 
Så er 70 år gått
Igår 18. oktober, er det 70 år siden Petsamo-Kirkenes- offensiven kom så langt at de sovjetiske styrkene krysset grensen til Norge.

Publisert: 19.okt.2014 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

I dagene som fulgte ble Hitlers tropper jaget avgårde ut av Sør-Varanger og ut av Øst-Finnmark og la etter seg en region i ruiner. For befolkningen i Sør-Varangers del var krigshandlingene endelig slutt den 25. oktober, og de som var blitt igjen uten å la seg tvangsevakuere, kunne puste fritt i lettelse over at bombingen og brenningen var over. Om enn de alle bokstavelig talt stod på bar bakke med sine nærmest to tomme hender.

Og vi som aldri har opplevd verken krigsårenes og okkupasjonens prøvelser, frigjøringshøstens og den påfølgende vinterens prøvelser, - og lettelse over at freden tross alt var et faktum igjen, vi kjenner gufset. Både av bombetokter, den brente jords taktikk og de harde kampene som endelig førte til at okkupantene ble jaget herfra. I uken vi har foran oss skal vi lære mer om krigen og frigjøringen her nord og om tiden etterpå. På godt og ikke minst på vondt. Vi skal minnes, det skal rives i gamle sår, vi skal takke, vi skal feire og vi skal se fremover. 70 år med fred har fremdeles ikke visket bort alle krigsminner og traumer de som opplevde krigsårene, eller konsekvensene av krigsårene har båret med seg. 2. verdenkrig er fortsatt sterk merkbar under huden på svært mange og den har heller ikke sluttet å krype inn under huden på oss som bare er blitt kjent med historiene, menneskeskjebnene og detaljene gjennom å få dem fortalt, eller ved å lese om dem.

Det er både verdig og rett at dette 70-årsminnet får en så omfattende markering som det er lagt opp til både fra Fylkesmann, kommune og fra storsamfunnet. At Kong Harald kommer, statsminister, utenriksminister og flere fra statsapparatet kommer, og ikke minst at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer viser til fulle at krigen i nord og frigjøringen i nord er av stor nasjonal betydning. Det er et viktig skritt i retning av at den norske historien om 2. verdenskrig omsider kan være på vei til å offisielt bli omskrevet mer i pakt med sannheten for hele vårt langstrakte land.

Vi ser frem til at storsamfunnet Norge, 25. oktober 2014, ber om unnskyldning for all urett begått mot uskyldige norske borgere som følge av krigen og den påfølgende kalde krigen, slik at alle endelig kan få fred og ikke lenger føle seg som en slags annenrangs borgere.

Utenriksminister Sergej Lavrovs besøk ved jubileumsmarkeringen har i tillegg til at vi som nasjon igjen skal kunne få rette vår takk for den hjelp vi fikk fra hans hjemland og folk i 1944, en annen viktig dimensjon. Nemlig som symbol på at den fredelige sameksistens og det gode naboskap som har vedvart til dato mellom Norge og Russland, det skal vi klare å ta vare på også i fremtiden.

Gratulerer med frigjøringsjubileet!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no