18. nov
 
Så nådde vi bunnen.....
........igjen går det oppad, igjen går det fremmad mot lys og mot sol.

Publisert: 24.des.2014 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

I skrivende stund har sola snudd og julen er på full fart innover oss som den viktigste lys- og varmefesten i hele året. Og om få, korte uker er sola tilbake igjen og vi kan med forventning se frem til enda en ny vår.

De aller fleste av oss som er så inderlig heldige at vi bor og lever i Sør-Varanger og i Norge, kan akkurat nå glede oss til glade juledager der vi både får oppfylt flere gaveønsker enn vi trenger, og til å få spist oss mette. Det skal vi være svært takknemlige for. Dette er nemlig verken en menneskerett eller en selvfølge. Tvert imot er det et privilegium, fordi vi er så heldige å være født akkurat her vi er, i en velferdsstat og et samfunn som, til tross for sine feil og mangler, uten tvil er et av verdens absolutt beste land å leve i.

Samtidig er det også blitt slik i Norge at svært mange av oss også er «overmette» i hverdagen. Vi er i stand til å gi våre barn og barnebarn nærmest «alt» de peker på. En utvikling det er helt nødvendig at vi som samfunn tar en grundig debatt rundt. Ikke minst i forhold til hva det kan føre til på sikt. Hvis vi ikke skjerper oss, står vi i fare for å skape et fremtidssamfunn av superegoister, som fra de er helt små av blir vant til å få alt akkurat som de vil, - og som det passer dem. I en verden der kampen om maten og rettferdig fordeling av maten,- og ikke minst av vannet på jorda, er en av de største utfordringene, sammen med konsekvensene av klimaendringene, kan ikke overfloden vår få eskalere tøylesløst videre i den rike del av verden. Vi er nødt for å sette bremsene på, og det ser det også ut til at vi kan få «hjelp» til av fallende oljepriser og strammere tider generelt i verden.

Likevel, selv om vi bremser ned noen hakk av egen overflod, er kontrastene til verden omkring oss fortsatt enorme. Vi skal ikke lenger enn til vårt eget nabolag over grensen til Russland før vår julefeiring og vårt daglige levesett i realiteten er som utopi å regne for svært, svært mange barn, familier og pensjonister.

Den økonomiske krisen ute i Europa har rammet mange land og enkeltmennesker knallhardt, og ikke siden 2. verdenskrig har det vært så mange mennesker på flukt i verden som dette året. Dette på grunn av krig, borgerkrig, terror, fattigdom og nød.

Her på berget trenger vi å ta inn over oss hvor heldige vi er, at det ikke er noen selvfølge at slik vil det også være for all fremtid. Ingen vet hva fremtiden bringer. Vi har ingen garantier for noe som helst.

Julen er gledens og lysets fest for alle, både for de som tror på Jesus som verdens lys og for de som feirer lysets gjenkomme i seg selv. La oss feire julen, gjerne i enorm glede og med forventning, men også i uendelig stor takknemlighet for at vi har det så godt og trygt, de absolutt aller fleste av oss. God jul til hver især!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no