18. nov
 
Sakte og sikkert
Folketallet i Sør-Varanger tikker seg sakte, men sikkert oppover.

Publisert: 26.feb.2013 11:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Fortsetter folketilveksten dette året i samme takt som i 2012, vil vi sannsynligvis runde 10 000 innbyggere i løpet av første halvår 2013. 10 000-tallet har ikke Sør-Varanger kunnet smykke seg med siden 1996 og vi vil ennå trenge mange år på å nå den foreløpige folketallsrekorden fra 1977 på 10 919 innbyggere. Klarer vi i gjennomsnitt en øking på 100 nye innbyggere per år, tar det rundt ni år til å komme dit. Og ytterligere ti-tolv år for å runde målet om 12 000 innbyggere.
Såfremt folketilveksten fortsetter og ikke minst at utviklingspilene i Sør-Varanger fortsetter å peke den riktige veien. Skulle vi derimot komme inn i en periode med sterkere fraflytting igjen, er det ikke like sikkert at den positive befolkningsøkningen fortsetter.
Det vanskeligste å spå, er uansett om fremtiden. Hvor vi står om ti til tjue år, er det ingen som vet, men vi kan både håpe og tro.
Erfaringene etter 1996, - inn i nedgangstider og så opp igjen, har imidlertid bevist at det slett ikke er noen naturlov at tilbakeslag ikke kan stoppes. Det trodde nemlig endel pessimister da gamle Sydvaranger stengte sine porter den gangen. Idag vet vi bedre og kan i tillegg bygge videre på de erfaringene vi har gjort på veien tilbake i retning 10 000 og flere innbyggere igjen.
Sør-Varanger-samfunnet har flere bein å stå på enn noengang idag. Og slår alle spådommer til, vil dette lokalsamfunnet fortsette å vokse og utvikle seg med stadig nye næringstilvekster. Om enn dette ikke går i ekspressfart, er kanskje det like greit. Vi har ingen arbeidsledighet eller ledige hender til å fylle altfor mange nye oppgaver i slengen. Vi er helt avhengige av at folk vil komme hit utenfra. At lokal ungdom med utdannelse i bagasjen vil hjem igjen og at folk uten tilknytning til kommunen, både fra Norge og ikke minst fra andre land, inkludert Russland, vil komme hit og slå seg ned. Ta et tak sammen med oss. Ute i Europa, innenfor EØS-området, skulle det være hender nok å ta av.
Slik kommuneøkonomien er for tiden med kutt over hele fjøla, er dette kanskje ikke det mest attraktive samfunnet å komme til akkurat nå, selv om enhver ny innbyggers skattekroner absolutt vil komme godt med i kampen for å få kommuneøkonomien på fote igjen. Sør-Varanger balanserer bokstavelig talt videre på et tveegget sverd der bolyst, bomuligheter og spennende, nye og fremtidige arbeidsplasser er viktige områder for å avgjøre om vi holder balansen, eller faller ned.
Vi velger optimismens vei og har tro på at denne kommunen og dette lokalsamfunnet vil klare seg svært godt etterhvert som årene går fremover. Men det kommer ikke av seg selv. Politikerne må blant annet spille sine tilretteleggingskort på en god og konstruktiv måte. Og de må sørge for å få kommuneøkonomien på riktig kjøl så snart som overhode mulig. Selv om det vil måtte innebære utvidet eiendomsskatt og eiendomsskatt i hele Sør-Varanger. Sentralmyndighetene må på sin side følge på med sine bidrag til helt nødvendig infrastruktur så snart som mulig.
Faller alt dette på plass, kan det godt hende vi ser 12 000 tallet innen ti år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no