15. nov
 
Selfie på nett
Nettvett er viktigere enn noengang.

Publisert: 20.nov.2013 16:14
Oppdatert: 23.okt.2017 11:28

The english penguin dictionary har i disse dager akkurat kåret «årets nyord 2013». Det er «selfie», eller tydelig og norsk forklart; bilder man tar av seg selv og publiserer på nettet.

Tirsdag kveld var ungdomsforeldre i kommunen samlet til nettvettkveld med brukerkontakten hos Nasjonal digital læringsarena. Der fikk de vite at lettkleddbilder, som er blitt enormt populært blant den unge garde å legge ut av seg selv, aldri forsvinner fra nettet. De blir der for godt. Punktum. Slike bilder er gjerne også «selfies». Og er de ikke på Facebook eller andre sosiale medier, finnes de raskt på google, for eksempel.

Potensialet for mobbing er enormt, også i denne sammenhengen. Ord. Bilder. Eller ord og bilder sammen. Mange kjenner konsekvensene av dette på kroppen daglig.

Den teknologiske utviklingen er kommet så langt idag at du kan risikere å ta bilder både av deg selv og andre som automatisk havner ute på det store internett, såfremt mobilen eller nettbrettet ditt er programmert for det. Med eller uten at du selv helt er klar over at det er nettopp noe sånt du har akseptert av alle de spørsmål du kan få ved diverse «oppgraderinger» av nettverktøyet ditt.

At både ungdommen selv,- og ikke minst foreldrene holder seg oppdaterte på alle nettfarene og er i stand til å bruke nettvett, er derfor mer aktuelt enn noengang. Konsekvens er ikke så lett å tenke i 13-14 års alderen. Kanskje heller ikke hos de litt eldre ungdommene. Derfor er foreldreoppgaven så viktig rundt disse spørsmålene.

Heldigvis er det også hjelp å få for dem som søker kunnskap rundt det store omfanget av farer nettbruk også kan føre med seg. Det er viktigere enn noengang. For oss alle.

Mange legger ut bilder av barn og barnebarn, for eksempel, de fort,- eller senere,- vil angre på at de har publisert. Bildene forsvinner nemlig ikke fra nettet og kan i verste fall bli misbrukt i helt andre sammenhenger enn de var tiltenkt. Nettvett er altså ikke bare noe tenåringer og tenåringsforeldre må ta på alvor. Det må alle nettbrukere i alle aldre ALLTID ha i tankene.

Å oppgi bankkoder og andre viktige koder som kan misbrukes av kriminelle kan være fort gjort i ubetenksomme øyeblikk. Å tenke sikkerhet og nettvett til enhver tid, på alle nettets områder er en enorm utfordring allerede, og som slett ikke blir mindre i årene som kommer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no