18. nov
 
Sikrere og bedre strømforsyning
Denne uken ble det høytidelig markert at den nye kraftledningen mellom Varangerbotn og Storskog er ferdig og tatt i bruk.

Publisert: 15.sep.2014 10:27
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Naturlig nok, for dette er en viktig investering for fremtidsutviklingen her lengst nordøst.

Statnettsjef Auke Lont lover med denne linja på plass en sikrere strømforsyning og betydelig mindre fare for strømbrudd enn vi noengang har hatt i vårt område. Investeringen på ialt 550 millioner kroner er også beregnet å ha en levetid på fra 50 til 70 år fremover, altså i overskuelig fremtid for svært mange av oss som er strømkjøpere per idag. Dette er altså svært godt nytt for alle som bor i Sør-Varanger og alle som driver virksomhet av ett eller annet slag i denne kommunen.

I et miljøperspektiv er det svært viktig at den nye kraftlinja reduserer tapet av overføringskapasitet i selve nettet. At mindre strøm enn før går til spille underveis fra leverandør til forbruker. Noe som har vært, og fortsatt er et stort problem i norsk energisektor. Det er ikke lenger slik at vi har så mye vannkraft her i landet at det bokstavelig talt bare er å sløse i vei. Skal vi sikre oss energi i fremtiden, er nettopp nye kraftlinjer som forhindrer strømtap underveis alfa og omega for å slippe utbygging av alle fossefall vi har i landet, om vi setter det på spissen.

For det lokale næringslivet, ikke minst, er nylinja svært godt nytt. Med sikrere og bedre energiforsyning, trygges også lokal kraftkrevende produksjon på en helt annen måte. Det gjelder like mye for gruveindustrien som for all annen virksomhet vi allerede har i kommunen og i forhold til planlagt behov.

Statnettdirektøren er innforstått med at de kan øke kapasiteten i dette området ytterligere, dersom utviklingen krever det. Planene ligger der, klare til å realiseres når behovet melder seg. Det gir en trygghet også for selskaper som eventuelt planlegger å etablere seg her, og for allerede etablerte virksomheter som teller på knappene om de skal øke sin produksjon,- og som har et stort energibehov.

Et fremtidsperspektiv på energi, som også omfatter vår naboby Nikel den dagen de gamle reaktorene på atomkraftverket på Kola er lagt ned, hører naturlig inn i all kraftsatsing som er knyttet til Pasvikelva og de norsk-russiske kraftverkene de to land eier sammen. Slik vi er det, er det er helt riktig av Norge å holde igjen på dette sålenge de gamle atomreaktorene er i drift. Foreløpig ser ikke Norges holdning ut til å influere på russernes beslutninger rundt dette atomkraftverket, men det betyr ikke at det er riktig av Norge å gi opp sitt krav. Det må fortsatt stå helt fast.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no