18. nov
 
Sirkus rundt Cirkus
Skal vi gå på sirkus, eller bli hjemme?

Publisert: 14.jun.2013 14:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Cirkus Merano kommer til Sør-Varanger idag, lørdag. Det har utløst både aksjon, demonstrasjon og et svært stort engasjement fra ungdom som oppfordrer alle til rett og slett å holde oss hjemme, i stedet for å besøke denne gamle og meget tradisjonsrike underholdningsformen.

Årsaken til sirkuset rundt Cirkus heter Baba og er en elefant.

Dyr på sirkus er dyremishandling, mener initiativtakerne til demonstrasjonen. Og har dyrevernorganisasjonen NOAH i ryggen. I tillegg har Mattilsynet gått inn for å totalforby bruk av elefanter i sirkus, men det har landbruksministeren selv satt en stopper for.

Vi skal ikke ta noen bombastisk stilling til spørsmålet om det er dyremishandling eller ikke å ha dyr i sirkus. Lovverket tillater dette og det meste tyder på at nettopp de som tar vare på dyrene sine i sirkus anno 2013, absolutt gjør sitt beste for at dyrevelferden deres skal være så god som den overhode kan innenfor sirkuslivets rammer. Samtidig må vi innrømme at vi også ser hovedpoenget til de unge demonstrantene; å frakte ville dyr land og strand rundt i transporthengere, og lære dem ferdigheter som lite har med livet på savannen i Afrika, eller slettene i Asia å gjøre, er et langt stykke fra dyrenes hjemmebane. Langt fra der dyrene tross alt har det aller best, i sitt naturlige miljø.

Det er altså et stort dilemma for oss alle som publikum dette mellom sirkusets magiske kraft, som mennesker har gledet seg over i flere hundre år, og det naturlige spørsmålet å stille i våre dager; hva er best for dyrene? Et meget interessant tema og en debatt som absolutt hører hjemme i et moderne samfunn. For Cirkus Merano og andre tradisjonsbærende sirkus er det selvsagt også et spørsmål om de kan overleve eller ikke uten dyr. Dyr har alltid vært en uhyre viktig del av nettopp sirkusformen. Kanskje man også kan snu spørsmålet på hodet og si at sirkus tilogmed kan bli mer populært om man avslutter bruken av ville dyr og satser sterkere på andre sirkuselementer.

Det er absolutt kjempeflott å registrere et sterkt ungdommelig engasjement, uansett sak. Ofte er nettopp engasjement noe som gjerne etterlyses i våre dager. Ikke minst fra ungdommens side. Unge mennesker som brenner for noe, bidrar til å skape debatt, lager aksjoner og demonstrasjoner med plakater og paroler, beriker et demokratisk samfunn, og et lokalsamfunn. Sånt er verd å sette pris på. Så blir det uhyre interessant å se i hvilken retning fremtidens sirkus går. Og om nye landbruksministre i fremtiden følger Mattilsynets råd eller ikke.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no