18. nov
 
Solidariteten på prøve
Debatten om behovet for demonstrasjoner og markeringer av den internasjonale arbeiderdagen, 1. mai, er like gammel som dagen selv.

Publisert: 02.mai.2013 15:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Selv om det er i de siste par-tre tiår at både oppslutning og behov i velferdslandet Norge har vært mest omdiskutert. Ikke minst ut i fra det faktum at «det meste» tross alt er oppnådd her til lands. På mange vis er dette også helt sant. Vi sitter på den grønne gren. I hvert fall foreløpig. Men vi har ingen garantier. For noe.

I historisk perspektiv er det ingen tvil om at 1. maidagen har vært viktig. I et fremtidsperspektiv kan det se ut til at den kan komme til å bli svært så viktig som en dag for bred solidaritets- og folkeprotest igjen. Ikke bare for dem som sokner til arbeiderbevegelsen. Ikke minst ute i et Europa og i en verden i finanskrise. I Europa er arbeidsledigheten på svimlende pluss 30 prosent. 200 millioner mennesker er uten jobb. Land som Hellas, Spania, Italia og Portugal er så langt rammet hardest. En hel generasjon unge har utdannet seg til ledighet og har ingen jobb i sikte. Noen garantier for at Norge vil slippe unna har vi faktisk ikke. Utviklingen ute i Europa er dessverre også farlig og minner dessverre om historiske tider vi ikke ønsker oss noen repetisjon av.

Ser vi videre ut i verden er det fabrikker som raser sammen over hodene på arbeidere som produserer klær tiltenkt oss her i «vest». Vi som mer enn gjerne vil kjøpe alt så billig. Uten tanke for under hvilke arbeidsforhold plaggene er produsert. For i våre land er ikke klesproduksjon lønnsomt. Våre krav til priser,- og lønninger går ikke i hop. I stedet utbyttes andre arbeidere langt borte på samme måte som våre forfedre kjempet imot for hundre år siden. Menneskehandel florerer. Fattigdom, nød og utbytting ser ikke ut til å ha noen ende.

Her til lands er sosial dumping blitt til et stort problem. Ikke bare i Oslo, slik TV2 avslørte senest tirsdag denne uken. Da rundt arbeidsforholdene til russiske arbeidere ansatt i et estisk firma, som attpåtil jobber på et statlig prosjekt; utvidelsen av Oslo lufthavn, Gardermoen. Selv i vår kommune har vi de siste årene sett flere tilfeller av sosial dumping. Vi blir ikke forundret om det dukker opp ennå flere, verken her eller andre steder i landet.

Skal vi finne oss i alt dette? Må det bredere folkeprotester til enn arbeiderbevegelsens dag 1. mai til for å stanse de uønskede utviklingstrekk vi ser både her hjemme og ute i verden?

Eller er vi maktesløse, med eller uten 1. maidagen, selv til å feie for vår egen dør her hjemme? Og er vi villige til å ta solidaritetsbegrepet på det helt nødvendige alvor i forhold til det som skjer i Europa og i resten av verden? Eller setter vi oss ned og ser på, i håp om at alle «andre» skal ordne opp?

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no