13. nov
 
Spektakeldager med mange dimensjoner
Barents Spektakel er tilbake etter ett års fravær, og det er ingen tvil om at februarfesten er hjertelig velkommen tilbake.

Publisert: 06.feb.2015 10:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Den ble savnet ifjor og da er gjensynet i år ekstra stas. Festen blir slett ikke mindre av at Barentsdagene pågår samtidig og at feiringen av Samefolkets dag, 6. februar, er utvidet til samiske uker der arrangementene også står i kø. Barents sportsdager er avviklet og Kaos spektakel står for tur. Slik har vi fått tre samfulle uker med kultur og opplevelser å «høste» av etter smak og ønsker. Men vi får også servert storpolitikk gjennom Kirkeneskonferansen, viktige spørsmålsstillinger under debatt på Transborder café og ikke minst grenseseminar og andre arrangementer til å lære av og ikke minst til å utvide vår horisont av.

Begivenhetene disse to ukene løfter oss som lokalsamfunn, de setter et sterkt, positivt søkelys på nordområdene, både kulturelt, politisk og næringsmessig og på Kirkenes som Barentsregionens hovedstad. I tillegg gir de oss vinteropplevelser som gjør godt i etterkant av mørketida.

Mange har sagt det dette siste året, og det kan ikke gjentas for ofte; alt av folk-til-folk-samarbeid, dialog, debatt og meningsutveksling som involverer ikke bare oss selv i Sør-Varanger, men også utover kommune- og landegrenser her nord, er av ekstra stor betydning akkurat nå. Storpolitisk kulde har godt av å varmes opp nedenfra av engasjement og vilje til samarbeid som gode naboer også, til tross for de vanskelighetene Ukraina-Krim-situasjonen skaper. Å lære av grensesamarbeidet mellom Norge og Russland, er det mange andre nasjoner med langt mer turbulente grenseforhold enn vi har opplevd her nord, som jobber hardt for å forsøke å få til. Modellen for den jobben har de hentet her. Det betyr at det er skapt noe i vårt lille hjørne av verden som har vist seg slitesterkt og holdt mål, også gjennom vanskelige tider.

I Kirkenes tirsdag og onsdag har utenriksminister Børge Brende gjentatt og gjentatt til alle spørsmål både om sanksjonene og om Russlands forespørsel om heving av flyvraket i Tanafjorden at «historien vil dømme oss om vi ikke stod sammen mot Russlands brudd på folkeretten i Ukraina». Det har han helt rett i. Som god nabo er det selvsagt også vår plikt å si ifra når naboen gjør noe galt. Noe annet skulle også bare mangle. Men forholdet mellom Norge og Russland handler ikke bare om Vesten og Russland. Det handler i svært stor grad også om hvordan vi har forvaltet, - forvalter og skal forvalte vårt nære naboskap, vår felles grensehistorie og ikke minst det skjebnefellesskapet i nord som frigjøringen for 70 år siden ga oss. Et skjebnefellesskap Norge som nasjon skal og må forvalte til beste for Norge og det norske folk, men også forstå betydningen av. Spesielt for befolkningen i nord, men også til syvende og sist for hele nasjonen. Det kan heller ikke gjentas for ofte.

Nettopp i turbulente tider settes naboskapet på prøve. En slik prøve opplever vi akkurat nå og vi famler alle litt i usikkerhetens grå skygger. Harde fronter etter gamle fiendelinjer legger tyngde til de grå skyggene på begge sider. Årets februarfest har derfor en ekstra viktig dimensjon og symbolikk; det er om å gjøre og holde hodet kaldt, men hjertene likevel varme.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no