24. okt
Elsa Haldorsen på Bugøynes støtter forslaget om en storkommune.
Foto: Rolf Randa
 
Stor-Varanger støttes
Etter at Høyres Bjørnar Gjetmundsen fredag utfordret de kommende ordførere til å tenke kommunesammenslåing rundt Varangerfjorden får han her støtte fra Venstres Elsa Haldorsen.

Publisert: 22.jun.2019 10:52
Oppdatert: 22.jun.2019 11:07

Det har sikkert gått 8 år siden jeg første gang foreslo å opprette Stor-Varanger. Nå ser jeg at andre også tar til ordet for det samme. Det er flott. Men hvorfor Stor-Varanger?

Jeg bor mellom Vadsø og Kirkenes, på Bugøynes og har sett kampen, eller unnværelsen av hverandre.

Dagens situasjon er krevende spesielt for Vadsø. Kirkenes har hatt opp og nedturer og stadig har de fått tilført midler fra Staten. Når tid har Vadsø fått slike midler? Kanskje har de fått midler, men jeg har ikke fått det med meg.

Jeg er av den oppfatning at verden går videre. Er det ikke på tide å slå sammen til Stor-Varanger?

Nesseby med det samiske kan utvikles videre både til Vadsø, Vardø og Kirkenes. Identitetsbyggingen er svært viktig i forhold til personlig- og steds-utvikling. Vi har det finske, det norske, det russiske, og 2 samiske grupper. Det er viktig at alle disse gies et løft.

Geografisk er vi Øst Finnmark. Da bør tyngdekraften være her i Varanger. Ikke ytterst ute på et nes.

Geografisk ligger Veidnes i Varanger helt sentralt til å kunne huse både jernbane og storflyplass. Vi er i utvikling til å få små dronefly som kan serve stedene som ligger ytterst. En storflyplass her ville kunne sende ut store mengder med fisk, og hva det nå måtte være fra hele kysten av Finnmark, og i retur frakte turister.

Med ny vei til Gednje fra Varanger ville avstanden ikke blitt lengre til Berlevåg og Båtsfjord enn det er fra Gardermoen til Drammen. Denne tankegangen bør regjeringer både på norsk og finsk side få med seg.

Det ville også være minst skadelig for reindrifta. 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no