17. nov
 
Sykehusbekymring
Økonomiske feilberegninger skal ikke måtte straffe pasientene og pasienttilbudet ved det nye Kirkenes sykehus.

Publisert: 04.okt.2013 13:42
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Ordfører Cecilie Hansen, næringshagens Terje Meyer og leder i Aksjon to likeverdige sykehus, Jørn Haga, har sett, og med rette reagert på at overskridelser på 400 millioner kroner for nye Kirkenes sykehus vil måtte få store konsekvenser. Alle er de bekymret for hva som kommer til å bli igjen av det nye sykehuset når man allerede før spaden settes i jorda må fjerne betydelige deler av innholdet. 19 av 74 planlagte sengeplasser, fjerne døgnplasser til psykisk helsevern, kutte terapibasseng, plasser på fysikalsk-medisinsk rehabilitering, kutte gymsal, auditorier, finne andre løsninger for BUP og VPP med videre står på lista over det som nå er iferd med å bli fjernet.

Når alt dette og mer til er borte før byggingen kommer igang, er det et betimelig spørsmål hva dette i realiteten betyr for tjenestetilbudet til befolkningen først og fremst i Øst-Finnmark.

Ikke bare må ledelsen i Helse Finnmark svare for seg, det må i høyeste grad også ledelsen i helse Nord, som med brask og bram lovet Øst-Finnmark et fullverdig sykehus og heldigvis knyttet dette opp nettopp mot hele kjernen i sykehussaken. Nemlig det faktum at øst-fylket står foran mange stor nærings- og utviklingsprosjekter, ikke bare innenfor olje, gass og gruve, som alle vil avhenge av både en sterkt tilstedeværende akuttberedskap og et oppfølgende sykehustilbud. Ikke en sykestue som bare skal sluse pasientene sørover til Tromsø. I tillegg innså man endelig at det er fornuftig å ha et Barentssykehus i Kirkenes knyttet opp mot både Russland og Finland. Slik vi ser det, har ingenting av dette endret seg siden byggevedtaket ble fattet. Snarere tvert imot. Det er særdeles viktig at Øst-Finnmark får det sykehustilbudet befolkningen ble lovet.

Derfor må også helseministeren svare for hvordan man kan få løst denne floken, UTEN at planlagt pasienttilbud til Øst-Finnmark og omland på russisk og finsk side rammes.

Det er å håpe at Helse Nord allerede har spilt dette inn for sittende helseminister, slik at man i statsbudsjettet som legges frem 14. oktober tar høyde for å øke de økonomiske rammene for nye Kirkenes sykehus. Eller at Helse Nords eget styre umiddelbart og på første møte selv øker rammene til nysykehuset.

At ordføreren, næringshagen og sykehusaksjonen også presser på for å få dette til, skal vi alle hver og en være svært glade for. Vi kan ikke finne oss i og igjen bli rammet av verken tilsiktede eller utilsiktede tjenestekutt på grunn av økonomiske feilberegninger. Økonomiske feilberegninger i forbindelse med bygging av et nytt sykehus skal ikke måtte straffe pasientene og tilbudet til pasientene. Her må Helse Nord, helseminister(e) og departement snarest bidra til å rydde opp.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no