7. des
Arkivfoto: Martin Gramnæs
 
Til politikerne og administrasjon i Sør-Varanger kommune: Nå har vi gjort jobben for dere!
DEBATT: - Det er helt uholdbart å utsette familier for denne usikkerheten, og nå orker vi ikke mer, skriver foreldregruppa ved Skogfoss skole.

Publisert: 22.mai.2019 18:17
Oppdatert: 22.mai.2019 18:19

Foreldregruppa ved Skogfoss skole har i mange år kjempa mot nedleggelse av skolen.

I en lang periode har man fra administrasjonens side praktisert nærmest fritt skolevalg, -spesielt når elevene søkes bort fra små skoler og til de større. Ingen politikere har reagert på denne praksisen, men heller latt den fortsette – antagelig i håp om at skolene legger seg ned selv. Og det ønsket går nå i oppfyllelse!

Høsten 2018 oppsto en krass og heftig skoledebatt i Sør-Varanger. Det ble nå allment akseptert å skylde på de små skolene for kommunens dårlige økonomi. '

Politisk og administrativ ledelse sto i spissen for slike uttalelser, og debatten opplevdes som uverdig og trakasserende. Usannheter om hvordan de små skolene driftes, og hvilken kvalitet de har, spredte seg  – påstandene bare haglet.

Det ble sendt ut et høringsdokument fra kommuneadministrasjonen til oss foreldre ved Skogfoss skole i oktober i fjor. I dokumentet kunne man lese at små skoler ikke har tilfredsstillende faglig og sosial kvalitet, og at drift ved slike skoler er uforsvarlig.

Det fremkom ingen dokumentasjon på at dette skulle gjelde for Skogfoss skole. Vi kjente oss overhodet ikke igjen i hva som ble skrevet om skolen, og høringssvaret fra oss uttrykte nettopp det – at vi er svært godt fornøyde med skolen våre barn går på – og på skolen finnes det dokumentasjon på  at kvaliteten så absolutt er god, og at drifta er forsvarlig.

Kommunalsjefen innrømte da i et møte med oss foreldre at høringsdokumentet ikke var grundig nok kvalitetssikret!

Det ble ingen skolenedleggelser i budsjettmøtet i desember i fjor. Men det ble varslet om at skolestrukturen skulle opp våren 2019, og vi ble forespeilet fra administrasjonens side at strukturen skulle opp til behandling i mars måned.

Kommunestyret vedtok i januar en tidsplan for strukturbehandlinga og der kunne man nå lese at saken skulle ut på høring i februar og at kommunestyret skulle behandle saken i mai. Ut fra politiske signaler som har versert siden debatten startet, gikk vi da ut fra at vi kom til å bli nedlagt fra høsten 2019. Men høringsdokumentet kom ikke ut før i april, og tidsplanen ble forskjøvet nok en gang; endelig avgjørelse skal opp i kommunestyret i juni 2019.

Høringsdokumentet denne gangen var en helt annen lesning; her står det at skolen har forsvarlig drift på alle områder. Det er underlig at to hørings-dokumenter kan ha to så forskjellige fremstillinger av en og samme skole!

Vi har tenkt mange tanker om denne prosessen. Usikkerheten som den fører med seg har vært svært slitsom å leve med. Det antydes at kommunestyret ikke kommer til å gjøre endringer i skolestrukturen fra høsten 2019, men fortsatt finnes det en risiko for at kommunestyret vedtar å legge ned skolen fra høsten av.

Det er helt uholdbart å utsette familier for denne usikkerheten, og nå orker vi ikke mer. For å sikre at våre barn skal få tid på seg til å forberede seg på å måtte bytte skole, for at lærerne skal få mulighet for å få jobb andre steder, for at man skal få tid nok til å tilrettelegge for elever med spesielle behov, - så har vi i fellesskap bestemt oss for at vi søker elevene til Pasvik skole fra høsten 2019.

Så, kjære politikere, vi har gjort valget for dere. Vi sørger for at skolesektoren får en innsparing på skoledrifta. Vi sørger for at familiene får en forutsigbar vår, sommer og høst i år. Og vi sørger over at vi er blitt presset til å måtte ta denne beslutningen.

Mange er opptatt av hva som skal skje med skolebygget når drifta stanser. Dette blir en prosess for seg selv, men vi forventer at dere sikrer at det fantastiske uteområdet som finnes ved Skogfoss skole ivaretas med både tilsyn og vedlikehold, og at det reguleres til lekeplass slik at det kan benyttes av bygdas barn og unge uavhengig av skolebygningens fremtid. Dette er det eneste samlingsstedet med lekeplass i området.

Vi forventer også, ja vi tillater oss faktisk til å kreve, at det forhandles frem en mye mer effektiv skoleskyss for elevene fra Skogfoss skolekrets til Pasvik skole. Det er uakseptabelt at elever skal kjøre buss i 1,5-2 timer hver dag for å komme til og fra skolen.

Til slutt vil vi ønske både Bøkfjord og Tårnet skole lykke til videre i kampen om å bestå! Vi er fortsatt overbeviste om at Sør-Varanger kommune er best tjent med en desentralisert skolestruktur. Med den variasjonen i skolene som de små skolene bidrar til, så blir vi en rikere kommune – ikke i kroner og øre, men i bolyst i hele kommunen!

Foreldrene ved Skogfoss skole

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no