13. nov
Før folketoget på torget 17. mai

Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Triste toner på nasjonaldagen
15-16-åringer skal selvsagt ikke oppleve å bli kjeftet ned foran publikum - men det var en dårlig idé å ta korpskampen for åpen scene, mener SVA etter episoden 17. mai.

Publisert: 23.mai.2018 11:58
Oppdatert: 23.mai.2018 12:26

Før folketoget 17. mai oppstod det en lei konflikt rundt Kirkenes skolemusikkorps. To av musikantene, begge avgangselever på ungdomsskolen, ble nektet å spille i toget. Dette fordi de ikke deltok på de to skoletogene tidligere på dagen.

Resultatet ble en pussig scene for publikum på torget, med to jenter spillende noen meter unna de andre før togavgang. Og i forkant en opphetet diskusjon med dirigent Eirik Slagtern.

Vi har full forståelse for at dette var en fortvilt situasjon for de to jentene, som ønsket å avslutte sitt siste år som skolemusikanter ved siden av korpskameratene i folketoget på nasjonaldagen. Slik vi forstår saken gjennom uttalelser til Finnmarken og korpsstyrets beklagelse, kan nok de i framtida være tydeligere på medlemmenes forpliktelser - og konsekvensene ved å velge dem bort.

Likevel var det åpenbart en dårlig idé å ta kampen der og da foran publikum - selv om beskjeden om at de ikke fikk spille, kom kort tid i forveien. Slagtern, som først prøvde å ta diskusjonen med forelder Drude Bratlien, kom så med et utfall da jentene prøvde å stille seg opp i korpset. Akkurat hva som ble sagt, vet vi ikke. Men vi registrerer at han har kommet med en uforbeholden unnskyldning for oppførselen.

15-16-åringer skal selvsagt ikke oppleve å bli kjeftet ned for «åpen scene» - det innså han sikkert allerede før siste tone ebbet ut i toget. Men vi kan forstå at evnen til diplomati ikke er den største på tampen av årets rødeste dag, hvor korpset skal koordineres i takt og tone fra morgen til kveld. Da kan et brennende engasjement lett eksplodere.

Musikk og foreningsliv skal først og fremst være gøy og lærerikt. Men selv frivillig aktivitet krever et visst tilsnitt av militær disiplin for å fungere - spesielt i et korps. Fellesskapet er avhengige av at alle fullfører sine forpliktelser så langt det lar seg gjøre. De eldre er forbilder for de yngre elevene, og ifølge korpset selv ville de ikke kunne stilt på morgenendersom alle avgangselevene skulle gått med sine klasser.

Dette er noe både tenåringer og yngre barn er fullt kapable til å innse betydningen av. Men det krever at lederne gjør både krav og konsekvenser krystallklare for alle. Dette er en jobb vi regner med styret i Kirkenes skolemusikkorps har gitt seg selv marsjordre til å ta tak i.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no