17. nov
 
Trygg lokal mat
Er det farlig å spise bær fra Sør-Varanger?

Publisert: 10.mai.2013 16:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Ei slik overskrift kan fort sette kaffen i halsen på alle oss som liker å høste både multebær, blåbær, tyttebær, krøkebær og annet her lokalt. Og hvis bæra og annet av markens grøde er forurenset, hva da med kjøtt eller melk, for den del, fra dyr som beiter i skog og mark?

Når nå forskerne endelig skal igang med å tette sine kunnskapshull rundt multebær og annet som har med jorda vår og lufta vår å gjøre, er ikke det for å skremme oss. Det er tvert imot for å bidra så godt de kan til å få bekreftet at lokal mat fra Sør-Varanger er trygg. Eller i verste fall hjelpe oss til å finne ut hvordan vi kan gjøre den tryggere, hvis det skulle vise seg å være nødvendig. Enten over hele kommunen, eller i enkelte områder. Slik vi ser det, finnes det ikke en eneste ulempe med å få vite «helsetilstanden» til bær, mark, jord og luft. Å få vite er det beste av alt. Og en slik omfattende kartlegging det nå er tatt fatt på i stadig større omfang her i grenseområdene, kommer ikke en dag for tidlig. Det er kunnskap som skaper skikkelig trygghet, ikke antakelser og synsing. Antakelser og synsing har det vært nok av opp gjennom årene. Fortielser har vi også opplevd i tider da virkelig farlig forurensning «ramlet» ned over oss etter atomprøvesprengningene på Novaja Zemlja. Dengangen ville ikke norske myndigheter la forskere undersøke helsetilstanden verken til markens grøde eller befolkningen. Man ville ikke uroe verken Sovjet eller lokalbefolkningen. Finne ut noe kunne man heller ikke, fordi befolkningen var så liten, hevdet man dengang. Og selv ikke på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, da kampen mot «dødsskyene fra Nikel» pågikk på det mest intense, fant man det fra norsk side formålstjenlig å virkelig undersøke naturtilstanden for markens grøde i vårt område. Slik er det heldigvis ikke lenger nå. Det skal vi ikke være redde for, men tvert imot være glade for.

I våre dager holder det ikke å stikke hodet i sanden og innbille seg at bæra er helt trygg - eller fullstendig utrygg. Vi vet eksempler på folk som absolutt ikke rører bær på Jarfjordfjellet fordi de er overbeviste om at den er forurenset av utslipp fra Nikel, for eksempel. Mens andre mener det er det skjære nonsens og spiser bæra med det største velbehag.

Man vet allerede at fisken vi tar opp lokalt fra elver og vann er rimelig trygg å spise. Selv Førstevann er friskmeldt etter å ha vært forurenset av dioksiner i forbindelse med tidligere tiders pelletsproduksjon. Det gjenstår å se om bæra er så friskmeldt som de fleste av oss håper og tror den er per idag. Men det skal bli svært bra å få vite. For når vi vet sikkert, er det også lettere å få gjennomslag for eventuelle «helseforbedrende» tiltak. Når trygg lokal mat er målet, må man også sørge for at den også kan forbli trygg inn i fremtiden.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no