18. nov
 
Uro for kinesisk innflytelse
Kinas rikeste mann, Huang Nubo, er kommet i ekspertenes søkelys.

Publisert: 20.mai.2014 15:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

De frykter at han er langt mer enn en kulturell velgjører som strør om seg med kulturfinansiering og milde gaver av pur interesse og uegennytte.

Etterhvert har han kjøpt opp eiendom og landområder og vist en kjøpsinteresse som har fått de som har greie på det til å frykte at han handler på vegne av kinesiske myndigheter. At Kina har en strategi for å kjøpe seg opp i polare områder; på Island, på Svalbard og i våre nordlige deler av Norge. Ikke bare for å drive turistvirksomhet, men for å gi Kina fotfeste langs fremtidens sjøvei over Polhavet. Dette er storpolitikk, og dette er slett ikke første gang nord er midt i storpolitikkens heteste sentrum. Det blir neppe den siste heller. Tvert imot er spillet om store og små makters fremtidige interesser i polare områder såvidt begynt.

Styrtrike Huang Nubo var i Sør-Varanger ifjor sommer og bidro med finansiering og opplesning under poesifestivalen i Grense Jakobselv. Og såvidt vi husker var det flere her i Øst-Finnmark som håpet å vekke milliardærens interesse for å investere i konkrete prosjekter og virksomheter i denne regionen også.

Foreløpig har verken Nubo eller andre kinesiske interesser kjøpt seg inn i noen virksomheter i Sør-Varanger. I hvert fall ikke noe som er offentlig kjent per idag. Så slik sett må også tvilen komme «tiltalte» noe til gode.

Hvorvidt det for eksempel er kinesiske interesser som er den hemmelige storaksjonæren i Sydvaranger Gruve som ingen kjenner identiteten til, kan man selvsagt bare spekulere i som en følge av ekspertenes advarsler. Hvor trolig det er at Kina har gjort et slikt oppkjøp i en jernmalmgruve i nord, har vi ingen forutsetninger for å bedømme. Men det er helt klart at den mistanken som er sådd rundt Huang Nubo og hva han har hatt fore her til lands som på Island, vekker uro. I tillegg så vekkes en ekstra nysgjerrighet rundt om det kan være han, eller Kina, som er den mystiske aksjonæren/aksjonærgruppen. Det er ikke norsk aksjonærlovgivning som tillater at en stor eier kan holdes hemmelig både for offentligheten og for det aktuelle selskapets styre og ledelse, men australsk lovgivning. Og siden moderselskapet Northern Iron er australsk, gir dette «hullet» i deres lovgivning muligheter for at interesser som av en eller annen grunn ikke ønsker å stå frem offentlig, også kan involvere seg i virksomheter på norsk jord, som i dette tilfellet. Sett fra Kirkenes og lokalbefolkningens interesser er et slikt hemmelighold svært uheldig, uansett hvem den ukjente aksjonæren er; kinesisk, russisk, amerikansk, australsk, polsk eller norsk for den del. Mest mulig åpenhet rundt eierne og eiernes interesser, samt størst mulig åpenhet rundt drift og fremtidsplaner er den norske måten å drive virksomhet på. Det er også den beste måten for å sikre lokalsamfunnets og lokalbefolkningens interesser. Det er tross alt fellesskapets ressurser som til syvende og sist hentes ut og forvaltes av det selskap som til enhver tid driver jernmalmgruven.

Det er interessant også å registrere at denne advarselen mot eventuelle kinesiske interesser i nordområdene kommer i en tid der forholdet mellom Norge og Kina er rimelig kjølig. Dette tyder på at til tross for «isfronten», legger ikke kinesiske interesser særlig med bånd på seg i forhold til å søke det de finner formålstjenlig med land som Norge, - og Island.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no