18. nov
 
Utbygging og fortetting
Det brede folkelige engasjement er ofte en mangelvare, også i vårt lokalsamfunn.

Publisert: 08.mai.2013 14:50
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Ikke få ganger har det vært etterlyst, også på denne plass.

På en annen side er det noe som aldri slår feil og som «alltid» vekker protester. Det er hver gang det skal settes opp et nybygg av ett eller annet slag, nesten uansett hvor det er, for å sette det på spissen. Kommer det et forslag om et leilighetskompleks, et nytt forretningsbygg, et signalbygg eller annet, er det til enhver tid noen som protesterer. Enten er bygget feil plassert, det ødelegger utsikten, skjemmer innsynet, er for høyt, for lavt eller for bredt. Det protesteres med, men også uten de gode og strengt tatt nødvendige grunner.

Sleivete sagt kan man si at alle ønsker utvikling og alle ønsker flere innbyggere, men å få plassert noe noe sted, er ikke like enkelt. Og konsekvensene av at enden på visa ofte blir tilfeldige plasseringer til slutt, ser man ikke godt nok før i etterkant.

For eksempel har vi det siste tiåret sett en stadig svekkelse av Kirkenes sentrum, fordi butikker, tannlegekontor og andre fasiliteter er havnet utenfor sentrum og svekker publikumstilfanget betydelig både for butikker og kafeer. Nå gjøres det igjen ved at det skal bygges ytterligere en handelspark på Toppen, øverst i Kirkenes.

Vi har full forståelse for at det ble protester da det ble foreslått blokkbebyggelse i Langøra som ville ødelegge utsikt og trivsel for folk som allerede bebodde området. Det samme i forhold til å forhøye det gamle gymnasbygget. Og i nye boligfelter, som på Skytterhusfjellet, må det være fullt mulig å planlegge de nye feltene såpass godt at man ikke havner i situasjoner der omgivelsene endres i for stor grad underveis. Til sjenanse for dem som allerede har bygget.

Selv om vi synes det er usigelig trist for Kirkenes sentrum som et hele at Coop i sin tid ble tvunget ut av sin gamle plassering ved Torget, og nå i stedet havner på Toppen, har vi har mindre forståelse for protestene mot at selve det nye handelsbygget viser rygg i «forlengelsen» av plenen med Kirkenes-skiltet. Vi skjønner heller ikke protestene mot de planlagte nybyggene ved Direktørboligen. Ingen av disse to prosjektene ødelegger utsikten eller soltilgangen for allerede eksisterende boliger. Begge byggene endrer det bildet som møter oss alle når vi kommer til Kirkenes med bil, men de forringer ingens bokvalitet eller svekker byens «sjel». Vi må tåle at ikke alt blir seende likedan ut som det alltid har gjort her i byen. Hvis ikke, må vi sette total byggestopp for hele området fra Andrevann og til Prestøya. Med de konsekvenser det vil ha for Kirkenes sine muligheter for byutvikling overhode.

Det er et gedigent tankekors at byen er «full» og at det er få næringsvirksomheter som vil kunne trekke veksler på fortettingspolitikken generelt, fordi butikk- og næringsflatene blir så mye mindre enn det potensielle utbyggere ønsker seg i våre dager. Det fortetting i sentrum derimot vil kunne utløse, er leilighetsbygging i og mellom dagens bygårder. Og det er en annen, og minst like interessant debatt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no