18. nov
Kommunestyret i Sør-Varanger, onsdag 14. februar 2018. Saken dreide seg om fastsetting av planprogram for Høybukta Vest. Mannskap fra Kimek hadde stilt mannssterke med plakater for å fremme sin sak.

Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Var vedtaket om storhavn i Høybukta vest et spill for galleriet?
DEBATT: Hvordan kan varaordfører komme med en slik påstand når vi i kommunestyret kjenner til interessen for et havnesamarbeid som Kirkenes maritime park sendte per brev for snart tre år siden, skriver Nina Gudrun Nilsen og Frank Emil Trasti om havnedebatten i Sør-Varanger.

Publisert: 29.aug.2019 18:18
Oppdatert: 29.aug.2019 18:27

I helomvendingen i havnesaken i juni gikk også varaordfører og Ap-representant Lena Norum Bergeng på talerstolen. Hun ville gå imot og så tvil om argumentet om at kommunen kan bruke ressurser på å finne investorer til en ferdig regulert storhavn, og slik ha en egen stamnetterminal som en inngangsbillett for å inngå samarbeid med interesserte havneinvestorer.

Vi påstod at dette kunne bety at vi fikk vår stamnetterminal (offentlig kommunal kai) ferdig finansiert av de rette investorene.

Varaordfører sa at hun hørte at noen påstod at det var mange som var interessert i å investere i Høybukta vest, men at de på rådhuset ennå ikke hadde fått slike henvendelser.

Riktignok sendte administrasjonen ut en invitasjon rett etter at vedtaket om storhavna i Høybukta var et faktum, til fire aktører, Kirkenes maritime park, Tschudi, Norterminal og Jakobsnes utvikling. Vedtaket fra et samlet kommunestyre var å samle aktører i storhavna, og straks gå i gang med å finne interesserte næringsaktører.

Invitasjonen til aktørene ble formulert slik at man ønsket interesserte aktører som ville satse i Høybukta vest eller andre steder.

Hvorfor ble invitasjonen formulert slik, all den tid vi hadde et utvetydig vedtak om å samle de maritime selskapene i Høybukta vest?

Kun Kirkenes maritime park viste interesse for Høybukta vest, mens Norhavn ønsket seg Leirpollen. I avisen leser vi på den tiden (Finnmarken, 17. mars 2017) at Norhavn (Stolt Nielsen) ønsker å etablere virksomhet i Leirpollen basert på kommunens vedtak fra 2013. Kommunen torpederte slik sitt eget vedtak om samlokalisering ved gjennom invitasjonen å åpne opp for andre lokaliteter enn den valgte (Høybukta vest).

Vi hadde altså nå to havnevedtak, hvor det gamle fortsatt var gjeldende. Var ikke vedtaket fra kommunestyret i februar 2017 mer verdt enn papiret det var skrevet på?

Kirkenes maritime park (KMP) hadde på det tidspunkt da de mottok invitasjonen, i lang tid jobbet med planer om havn på Pulkneset på Tømmernesets vestside. Men siden staten valgte Høybukta vest, og kommunestyret vedtok det samme, svarte de positivt på invitasjonen til samarbeid. Pulkneset var for øvrig ett av alternativene staten vurderte i sin KVU (konseptvalgutredningen).

KMP var tidlig på banen med sin interesse for havnesamarbeid allerede i sin høringsuttalelse til KVU-en. Og da pressemeldingen fra regjeringen kom 15. desember 2016 om at valget ble Høybukta vest, skrev de et brev til Samferdselsdepartementet datert 29. desember 2016.

Sitat: « I vår høringsuttalelse av 10. februar 2016 til konseptvalgutredningen åpner vi imidlertid for å legge planlagte funksjoner til Høybukta vest. I lys av anbefalingene i de faglige utredningene og Regjeringens beslutning er vi nå også interessert i å diskutere et konkret samarbeid om en utvikling av dette området, herunder utarbeidelse av reguleringsplan og utbyggingsplan.»

Det skulle imidlertid vise seg at måten kommunens invitasjon ble gjort på med å invitere til samarbeid med kun fire utvalgte aktører, var en skivebom rent lovmessig.

Her kunne kommunen satt av ressurser og leid hjelp til jobben de var satt til å gjøre. Det er lett å forstå at en liten kommune verken innehar slik kompetanse eller er kapabel til å håndtere et slikt havneprosjekt av den dimensjonen som en internasjonal havn har.

Men at det legges opp til at alle næringsaktører skal komme opp med egne alternativer, i prinsippet hvor som helst i kommunen, er et eksempel på at man ikke arbeider for en samlokalisering. Arbeidet med ny stamnetterminal hadde pågått i flere år, og staten hadde underveis gjennomført en nøye kartlegging og utsiling av alternativer.

Ved å dra frem igjen alle forkastede alternativer reverserte man hele prosessen.

Slikt skaper stor usikkerhet for alle interesserte aktører rundt hva kommunen egentlig vil med sin vedtatte havnepolitikk.

Når kommunestyret i juni i år, to år etter, vedtar å stoppe arbeidet med Høybukta vest, var staten i startgropa med reguleringen av veitilknytning og havn. Å selge et ferdigregulert område er attraktivt i investormarkedet som følger utviklingen i nordområdene, der havrommet vil få stor internasjonal betydning i årene som kommer.

Dette vet staten og aktørene. Synd da at Aps politiske ledelse sitter på rådhuset og venter på at noen skal banke på døra i håp om å bli invitert inn.

Sitat varaordfører 12.juni 2017: «Pr. d.d. så vidt meg bekjent, så er det ikke en eneste næringsaktør som har vært interessert i Høybukta vest, i hvert fall ikke noen som har tatt kontakt med kommunen om et samarbeid. Det er mulig dem sitt der ute, men da burde dem vært på banen for ganske lenge siden».

På hvilken bane har kommunen vært på, eller havn, rettere sagt?

Hvordan kan varaordfører komme med en slik påstand når vi i kommunestyret kjenner til interessen for et havnesamarbeid som Kirkenes maritime park sendte per brev for snart tre år siden da pressemeldingen fra regjeringen kom ut om valget av Høybukta vest?

Nina Gudrun Nilsen
Frank Emil Trasti
Uavhengige kommunestyrerepresentanter

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Nina Gudrun Nilsen og Frank Emil Trasti.

Foto: Yngve Grønvik

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no