6. des
Anne-Lill Haabeth, her fra et folkemøte om underjordsdrift tidligere i 2019.
Foto: Rolf Randa
 
Vedrørende underjordsdrift: Viktig informasjon til medlemmene i Sør-Varanger kommunestyre
LESERINNLEGG: Vi ønsker å bli invitert til kommunestyret for å gi en nærmere orientering om underjordsdrift.

Publisert: 10.nov.2019 15:03
Oppdatert: 10.nov.2019 15:03

Per Helge Høgaas, tidligere direktør på Sydvaranger sa i sitt foredrag på Norsk bergindustris høstmøte i 2010 følgende: "Underjordsundersøkelser viser at ny underjordsgruve kan produsere 4 millioner tonn malm pr år." 

Vi ønsker at det nye kommunestyrets medlemmer skal se på gruvedrift i vår kommune med nye øyne, at vi ikke er tjent med en kortvarig dagbruddperiode. Ved underjordsdrift vil vi få færre arbeidsplasser, kanskje 200 ? Men vi vil få en større og langsiktig samfunnsmessig gevinst gjennom innflytting, og et grunnlag for en betraktelig lengre levetid for gruva.

Arbeidsgruppa for underjordsdrift i Bjørnevatn har hatt som et viktig mål å holde politikere og innbyggere oppdatert og orientert om mulighetene for oppstart av underjordsdrift i vår kommune. vi ønsker også se nærmere på misvisende informasjon om gruvedrift som ved flere anledninger har kommet fra Sydvaranger Eiendom, blant annet i deres første konsesjonssøknad til Direktoratet for mineralforvaltning.

Det finnes en film om Sydvarangers gruveproduksjon, fra start-til sluttprodukt. Filmen er laget i 1994, og kan finnes gjennom nettstedet Geo 65. Den finnes også på Sør-Varanger museum. 

Filmen gir en faktisk dokumentasjon på at gruva innså behovet for å gå underjords -. Deler av filmen beskriver også underjordsdrifta i Bjørnevatn, som pågikk i flere år. Denne infrastrukturen ligger der fortsatt i dag, og kan klargjøres for produksjon. 

OBS: Filmen er 25 år gammel, og ny kunnskap om malmuttak har kommet til seinere. Dvs at det som sies i filmen om betydelig lavere produksjon av malm underjords ikke lengre stemmer. 

Per Helge Høgaas, tidligere direktør på Sydvaranger sa i sitt foredrag på Norsk bergindustris høstmøte i 2010 følgende: "Underjordsundersøkelser viser at ny underjordsgruve kan produsere 4 millioner tonn malm pr år."  Denne undersøkelsen ble utført av Sydvaranger gruves australske gruveingeniører. Australieren Mc Mullen, som Felix Tschudi kjente fra før, ble partner i Sydvaranger Gruve, og var selv geolog. 

Her er noe av teksten fra filmen:

"Gråbergbryting øker sterkt med dybden på dagbruddet og vi har nådd grensen for det som er økonomisk forsvarlig når det gjelder dagbruddsdrift .    
Den videre gruvedrift må derfor basere seg på underjordsdrift, noe som vi skal komme tilbake til senere.

Siden starten i 1910 er det tatt ut 300 millioner tonn malm fra dagbruddene. 

Vi har startet underjordsdrift. Adgangsstoll på 2 km, høydeforskjell 170 m. Fra spiralen drives stoller.  
Det er ikke mulig å ta ut all malmen. En del må stå igjen som bergfeste. Boringa starter innerst. Etter sprengning lastes malmen opp og fraktes til grovknuseren.

Som vi tidligere har sett er nuværende malmbryting drift basert på dagbruddsdrift. 

Dagbruddet vil om kort tid være uttømt og den fremtidige gruvedrift vil være basert på underjordsdrift med et betydelig lavere malmuttak enn det vi har i dag. 
Adkomsten til uderjordsgruva starter 65 m u h, i bunnen av et av dagbruddene.

Når gruva produserer for fullt vil den kunne levere 1 millioner tonn malm pr år. Dette er betydelig mindre enn de 3,5 mill tonn som i dag leveres til verkene i Kirkenes.

Lasting og utkjøring foregår nå med vanlige lastebiler … senere vil utkjøring skje med nyinnkjøpte 60 tonns trucker." 

  • (Denne 25 år gamle filmen er produsert med støtte fra flere offentlige og kommunale finansieringskilder.)

Vi ønsker å bli invitert til kommunestyret for å gi en nærmere orientering om underjordsdrift. Kommunestyret har tidligere invitert Sydvaranger eiendom og fått en ensidig framstilling av dagbrudd som eneste alternative driftsform. Og på dette grunnlaget har Kommunestyret gitt godkjenning for dagbrudd i sitt høringssvar til Direktoratet for mineralforvaltning.

Frode Nilsen, som er konsernsjef i LNSGruppen, gruveeier og entreprenør for Rana gruvers underjordsdrift deltok på Norsk bergindustri sitt høstmøte 2019. Der snakket han om at det å tenke nytt i en gammel industri har sine utfordringer.

En utfordring var at bedriften var preget av gammel gruvekultur og en konservativ tankegang. 

Denne tenkningen finner vi også her hos oss i Sør-Varanger - blant oss innbyggere, politikere og bedrifter.. På tide å gå videre?

 

Arbeidsgruppa for underjordsdrift i Bjørnevatn
ved Anne-Lill Haabeth

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no