7. des
Brakkeriggen har snart stort jubileum.

Foto: Håvard Mækelæ
 
Velkommen til Kirkenes arbeiderhotell!
LEDER: Disp. etter disp. etter disp. Og nå bebodd selv etter avslag på disp. Man må nesten spørre seg: Er det tilfeldigheter eller trynefaktor som har gjort at folkene som skal bygge Arbeiderpartiets nye prestisjeprosjekt, har fått grønt lys via bakveien på «arbeiderhotellet»?

Publisert: 02.nov.2018 16:21
Oppdatert: 02.nov.2018 16:37

I snart ti år har den stått der - den gråmalte brakkeriggen i Verksbakken, nedenfor sepverket til Sydvaranger i Kirkenes. Og i minst seks av dem har gruveeierne fått dispensasjon for å la den stå - selv om slike midlertidige bygg skal stå i maksimalt to år.

Dispensasjonen kunne jo den gang forstås ut ifra ønsket om å hjelpe gruva i oppstartsfasen. Og senere da de kom i økonomiske vansker. Argumentet har vært at arbeiderne skal ha tilgang på hvilerom uten å måtte forlate anleggsområdet. Men hva med etter konkursen var et faktum i 2015? Joda, det går visst helt fint nå også.

Som en god ekstrainntekt for Tschudi & co - utleid til hvem det måtte være av folk som absolutt ikke har noe med gruva å gjøre. Arctic Race-mannskap, deltakere under Barents Spektakel - og i høst skolebyggere fra Trøndelag.

Det er bare å slå det fast: Kirkenes har et permanent arbeider- og gjestehotell, beliggende på en av byens fineste utsiktspunkter, bygget av grå legoklosser.

Hva er så problemet når riggen først står der? kan man kanskje spørre seg. Jo, det er det flere svar på. For det første skal den jo ikke stå der. Brakkerigger tillates for å dekke midlertidige behov. Dersom Tschudi, Sydvaranger eller hva nå slags eierkonstellasjon gruva får, trenger pauserom og overnatting til sine arbeidere, må de naturligvis ta kostnaden med å bygge et permanent bygg.

Vi gleder oss selvsagt over denne ukas gode nyheter fra Sydvaranger AS, og håper på vekst i arbeidsplasser i Sør-Varanger. Men de må altså på alle felt ta kostnaden med å følge de reglene som alle andre må - enten det gjelder miljøhensyn, eiendomsskatt eller å sette opp bygninger. Det rimer dårlig at den grå eminensen får stå der år etter år - mens hvermannsen må gjennom ei papirmølle av dimensjoner bare for eksempelvis å få reist garasjen sin 14 centimeter høyere, eller malt den i en annen farge, enn arealplan-bibelen tilsier.

For det andre er det ikke shippingmillionæren Felix Tschudi eller et gruveselskap som skal tjene penger på å tilby overnatting i byen. Det er det hotell- og reiselivsbransjen som skal. Kanskje denne riggen står i veien for en faktisk nyetablering av et tredje storhotell i Kirkenes?

For tiden huser brakkene altså arbeidere på 9910-skolen fra Trøndelag. Byggmesteran AS har nok leid i rimelig god tro. Men hadde de, da de leverte anbudet, virkelig ingen andre planer da for å huse arbeiderne sine enn en brakkerigg som allerede var lysår på overtid?

Utleie til dem sa planutvalget i vår nei til. Men på mystisk vis har muntlige beskjeder på kryss og tvers til folk som ikke husker hvem de hørte det fra, gjort at Tschudi Kirkenes likevel har tolket det som et ja. Her virker saksbehandlingen ytterst betenkelig.

Man må nesten spørre seg: Er det tilfeldigheter eller trynefaktor som har gjort at folkene som skal bygge Arbeiderpartiets nye prestisjeprosjekt, har fått grønt lys via bakveien på «arbeiderhotellet»?

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no