18. nov
 
Viktig kontrakt
Kirkenes Byggservice AS ligger i høyeste grad an til å bli en av to hovedentreprenører når hovedkontraktene for nytt sykehus deles endelig ut i februa...

Publisert: 01.jan.2015 01:03
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Kirkenes Byggservice AS ligger i høyeste grad an til å bli en av to hovedentreprenører når hovedkontraktene for nytt sykehus deles endelig ut i februar. At styringsgruppa for det nye sykehuset nå har innstilt på å tildele Byggservice og Cadolto Fertiggebäude GmbH oppdraget, betyr etter alle solemerker at da blir det også slik til slutt. For den lokale entreprenøren, for byggebransjen i Kirkenes og for lokalsamfunnet er tildelingen av byggingen av første plan av sykehuset til nettopp Byggservice, en kjempegod nyhet. Entreprenøren sikres en spennende og utfordrende jobb i halvannet år, de ansatte får spennende oppgaver, det er behov for bistand fra flere lokale underleverandører og for lokalsamfunnet sikrer dette både viktig sysselsetting og skatteinntekter. Når i tillegg også den tyske entreprenøren trenger underleverandørhjelp lokalt fra, sier det seg selv at sykehusbyggingen får svært viktige ringvirkninger for mange i lokalsamfunnet. Og frykten mange hadde i forkant av sykehusprosjektet om at lokale ikke kunne nå frem i konkurransen, har vist seg å ikke holde stikk. Tvert imot er minst en tredjedel av kontraktsverdien på nesten 1,5 milliarder kroner for det nye sykehuset med dette tildelt lokale firmaer. Ingenting er bedre enn det. For vi tar det som en selvfølge at denne kontraktstildelingen ikke bare viser at de lokale er konkurransedyktige på pris, men også i høyeste grad er i stand til å utføre jobben(e). Så når AS Oscar Sundquist er ferdig med grunnarbeidene, kommer Joakim Amundsen og hans folk inn og tar fatt på sykehusets plan 1; teknisk sentral, kjøkken, personalgarderober og andre driftsfunksjoner.

Det er også godt nytt at styringsgruppa nå tror nybygget kan stå ferdig såpass tidlig som høsten 2016.

Ut over dette er vi fortsatt like urolige for både størrelsen og innholdet i det nye sykehuset nå som vi var i mars i år. 20 000 kvadratmeter i tre etasjer og 54 sengeplasser høres ikke særlig stort ut. Slett ikke sett i forhold til at sykehuset skal betjene en region på vel 30 000 mennesker. Vurderer man dette opp mot fremtidige behov, og legger dagens pasienttilbud, altså innholdet i sykehustjenestene til grunn, er vi bekymret for at det nye sykehuset kan være for lite allerede fra starten av. Det forsikres om at bygget blir slik at det lett kan bygges ut. Men det koster uansett store penger og vil ta tid å få gjennomført, viser all erfaring.

Slik vi ser det, er det overmåte viktig at alle dagens sykehusfunksjoner, og gjerne noen i tillegg, er med inn i det nye Kirkenes sykehus. Det vil si akuttmottak, intensivavdeling med mulighet for respiratorpasienter, anestesi, ortopedi, generell kirurgi, medisin, fødeavdeling, røntgen, laboratorium, akutt rehabilitering og annen rehabilitering/opptrening. At alle funksjoner også har døgnberedskap, er også helt selvsagt for et moderne og fremtidsrettet sykehus. Slik vi ser det, er det altså størrelsen det helt reelt kan komme an på i denne saken, hvis det virkelig er et «skikkelig» sykehus vi skal få.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no