18. nov
 
Vold, hevn og dom
En voldssak på Hesseng har vakt enorm oppsikt og betydelig oppmerksomhet knyttet til hva som også kan foregå i miljøer der ungdom ferdes.

Publisert: 06.nov.2014 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Forhåpentligvis som en vekker både for ungdommen selv og for mange foreldre.

Så er det også snakk om en meget alvorlig voldssak, både ifølge politiet og ifølge den utsattes nærmeste pårørende, hans mor.

«At sånt kan hende her, er ikke til å tro». Det er en kommentar som har vært hørt mye denne uken.

Andre har reagert med både hevnlyst og direkte oppfordringer til mange metoder å «ta» de skyldige på i sosiale medier. Uten å tenke på at slike oppfordringer på internett ikke bare er det samme som å stå på torget og rope det ut. Det er også å sette seg selv på tilsvarende nivå som utøvere av vold. For selv om det dreier seg om hevn for en alvorlig handling, - «øye for øye og tann for tann»,- er oppfordringer til vold like uakseptabelt som å foreta vold. Hva straffen blir i denne, som i andre voldssaker, er det domstolen som bestemmer, og som skal bestemme.

At sosiale medier blir en arena for hevnreaksjoner er ikke noe nytt fenomen. Det er heller ikke et fenomen som ble utløst i Sør-Varanger som følge av helgens episode. Tvert imot er det blitt ganske vanlig over det ganske land.

Sør-Varanger, Finnmark og Norge sliter med en voldskultur som sitter dypere enn som så. I flere tiår lå Sør-Varanger på voldstoppen i landet, og topplassen innehas fortsatt av en finnmarkskommune. Et sterkt fokus på vold fra politiets side, på tidlig innsats, hyppige anmeldelser også av vold i hjemmet som politiet avdekker, samt på forebyggende arbeid, har gitt resultater. Pilene peker nedover igjen for Sør-Varangers del, men veien er fortsatt lang.

Forskere har pekt på det kalde klimaet som en mulig årsak til at finnmarkingene ligger på voldstoppen. Vi har større tro på at årsakene ligger dypere enn som så i svært mange tilfeller. Man vet fra før at voldelige menn og kvinner ofte selv har opplevd og vært utsatt for vold. Kanskje tilogmed helt fra de var barn. Blander man dette med dårlig kapasitet i barnevern og barnevernsomsorgen, i oppfølgning av ungdom som havner i trøbbel og legger rus til på toppen, får man en livsfarlig cocktail. Både alkohol og ikke minst narkotiske stoffer av mange slag er mektige triggere. Ikke bare for tap av hemninger, men også for vold. Det er svært mange mennesker som i angerens stund har innrømmet at de blir aggressive og voldelige i ruset tilstand. Norske rettsreferater, også i vår region, er fulle av slike utsagn. Dette betyr at det i svært mange voldssaker også kan være langt flere enn den voldsutsatte med pårørende som er ofre. Det betyr selvsagt ikke at voldsutøvere skal unnskyldes eller straffes mildt. Det skal de selvsagt ikke. Vold kan aldri aksepteres.

Samtidig er det ingen tvil om at det er et politisk ansvar og et samfunnsansvar for oss alle, dersom vi virkelig skal få voldsspiralen til å peke nedover, lokalt som i landet som helhet, å sørge for at barn og unge som trenger det får god og riktig hjelp så tidlig som mulig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no