15. okt
TRIST: Lasteoperatør Kenneth Larsen synes det er trist at dette er den siste malmbåten.
 
Den siste malmbåten
I november 2009 kom den første malmbåten på 12 år til Kirkenes. Seks år etter går den siste. - Det er litt trist, synes Kenneth Larsen.

Publisert: 15.des.2015 15:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Høyt oppe i kontrollrommet på kaia er utsikten upåklagelig til fjorden langt der nede. Transportbandet surrer og går som det skal, og den panamaregistrerte malmbåten Nord Virgo har de siste dagene sakte, men sikkert blitt fylt opp samtidig som siloene med jernmalmkonsetrat tømmes. 70 700 tonn.

Tømme

Det er mandag formiddag og losbåten er bestilt fra klokka 16.00. Det nærmer seg slutten. Ikke bare slutten på jobben med å fylle båten, men slutten på et kapittel i Sør-Varanger.

Det er nemlig den siste malmbåten i Sydvaranger Gruves historie. Noen få ansatte er fremdeles på jobb. De som har fått oppgaven med å tømme den siste beholdningen av konsentrat.

Følelser

- Hvordan det føles? Det er litt trist, sier lasteoperatør Kenneth Larsen. Han har jobbet i SVG i nesten to år. Han kommer sørfra, det forteller dialekten veldig tydelig, men han har familie på Elvenes.

- Kanskje er det den siste båten. Kanskje kommer det nye eiere og starter gruva igjen, hvem vet, sier han mens han følger med på at alt går som det skal denne siste gangen.

Tidens tegn

Den første malmbåten som kom til Kirkenes etter at gruva var gjenåpnet og kommet i drift, het Great Ambition og gikk til Kina. Store var også ambisjonene til gruveeierne for seks år siden.

Den siste båten heter Nord Virgo, og skal også til Kina. Virgo er stjernetegnet Jomfruen. Om de som er født i Jomfruen heter det at de ofte er stille og tankefulle perfeksjonister som hverken sløser med penger eller følelser.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no