20. sep
De to reineierne ble først frikjent i Indre Finnmark tingrett (bildet). Men frifinnelsen ble ikke stående da påtalemyndigheten anket til Hålogaland lagmannsrett
 
Dømt for dyremishandling, bedrageri og reintyveri
To menn i Vest-Finnmark ble først frikjent, men er nå dømt til fengselsstraff for å ha mishandlet rein, og for å ha krevd rovvilterstatning for tapene.

Publisert: 07.aug.2017 13:46
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Skadene som var påført dyrene skulle ligne rovdyrskader, og var resultat av «handlinger som utvilsomt har påført dyrene store lidelser», ifølge dommen fra Hålogaland lagmannsrett mandag.

De to reineierne på 34 og 29 år fra Karasjok er nå dømt for over 80 tilfeller av brudd på dyrevelferdsloven og for bedrageri ved at de søkte rovvilterstatning for tapene av dyra som ble mishandlet.

Dyra var levende da de ble påført blant annet stikk- og bruddskader. Den delen av tiltalen mot omfatter grov mishandling dreier seg om rundt snaut 20 rein over en femårsperiode.

Planmessige handlinger

– De tiltalte har ved planmessige handlinger over lang tid misbrukt ordningen med rovvilterstatning, skriver lagmannsretten.

Retten mener det er straffeskjerpende at de to kynisk har utnyttet en tillitsbasert ordning, som innebærer liten fare for å bli tatt for dem som vil misbruke den.

De to reineierne er nå dømt til ubetinget fengsel i henholdsvis to år og fem måneder og ett år og åtte måneder. Retten finner det dessuten bevist at de tiltalte har stjålet til sammen 63 rein, ved å merke andres dyr som sine egne.

Omfattende etterforskning

Det lå en årelang og omfattende etterforskning bak saken mot de to reineierne. De ble frifunnet i etter en måneds rettsbehandling i Indre Finnmark tingrett i våres.

Nå har lagmannsretten kommet til motsatt konklusjon.

I tillegg til fengselsstraffene er de to – som retten mener i det store og hele har handlet sammen og i forståelse med hverandre – dømt til å betale rundt 850.000 kroner i erstatning hver til reineierne som er blitt frastjålet dyr, samt til å dekke sakskostnadene til staten.

– De tiltalte har ved planmessige handlinger over lang tid misbrukt ordningen med rovvilterstatning og ved grove handlinger overtrådt dyrevelferdsloven, blant annet ved å imitere rovdyrskader på reinsdyr mens de var i live. Dette har utvilsomt påført dyrene store lidelser, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim i en kommentar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no