21. okt
LYSPUNKT: Henning Bråten forteller at flere enn ventet har fått seg jobb blant de fagorganiserte. Men det er fremdeles en god del igjen. Her er han på folkemøte i Samfundshuset etter konkursen i november.
 
En tredjedel av Sydvaranger-arbeiderne har fått jobb
De fagorganiserte fra Sydvaranger-konkursen sprer seg ut over flere yrker og kommuner.

Publisert: 31.mar.2016 10:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Henning Bråten forteller at omtrent en tredjedel av de fagorganiserte som jobbet på Sydvaranger har fått seg jobb andre steder.

Bråten er leder i fagforeningen Nordens Klippe, og er ansatt av Arbeidsmandsforbundet i en prosjektstilling for å følge med på og ta vare på foreningens medlemmer.

– Arbeidsledigheten har stabilisert seg på litt over 300. Det er lavere enn vi fryktet da konkursen kom, sier han.

Utsikten fremover er ikke udelt negativ, ifølge Bråten.

– Nå begynner anleggsperioden, og det er en del som foregår. Veiarbeid i Pasvik og andre ting i kommunen har hjulpet på. Sykehusbyggingen har tatt noen arbeidere. Og det er håp om oppstart av Slambanken-prosjektet og vei inn til Tømmerneset. Der vil det trengs en god del folk, mener han.

Bråten påpeker at de ikke har oversikt over de som ikke er fagorganisert. Men foreningens medlemmer har spredt seg ut over områder og yrker, når de har klart å få seg noe å gjøre.

– Noen har flyttet, noen prøver seg på pendlerjobber. De har fått jobb på alt mulig. Det er snekkere, bakere, butikkansatte og mer. Vi har verdens mest fleksible gruvearbeidere i Sør-Varanger, sier han.

Økonomi

En bekymring var at en del av Sydvaranger-arbeiderne kom til å slite økonomisk, da de hadde tatt ut lån og investeringer basert på den relativt høye inntekten sin. Da Sydvaranger gikk konkurs, forsvant inntekten over natta, med unntak av én måneds lønnsutbetaling fra Lønnsgarantifondet.

Bråten kan ikke si mye om hvordan situasjonen er for Sydvaranger-arbeiderne i så måte, da det er et privat tema.

– Men det generelle inntrykket er at det har gått bra med økonomien til folk, sier han.

Forening i dvale

Om Sydvaranger starter igjen, kommer Nordens Klippe til å bli en aktiv forening igjen. Foreningen er på vei inn i dvale slik situasjonen er nå, ifølge Bråten.

– Om det ikke blir noe salg, blir det en hvilende klubb. Klubben blir ikke oppløst, men det er ikke så mye for tillitsvalgte å gjøre uten en bedrift, sier han.

Nav: – Gledelig stabilitet

Seniorrådgiver Eva-Lill J. Margit i Nav mener det er gledelig at ledigheten ser ut til å ha stabilisert seg i Sør-Varanger. De talte 305 helt ledige i Sør-Varanger rett før påske.

Det er en økning på 82 prosent i forhold til samme tid i fjor, men det er ingen endring fra forrige måned.

Tallet tilsvarer 5,5 prosent av arbeidsstyrken i Sør-Varanger. Det plasserer Sør-Varanger blant de kommunene med høyest ledighet i Finnmark, men ikke aller høyest. Der ligger Gamvik, med 6,8 prosent ledighet.

I mellomtiden var det 464 ledige jobber i Finnmark per 18. mars. 97 av dem er i Sør-Varanger. Det er flest ledige jobber i helse- og omsorgssektoren.

Over hele Finnmark var det 1348 ledige på den tiden, noe som tilsvarte 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 16 færre enn året før, men det er også 64 flere personer på Nav-støttede tiltak.

Hilde Michelsen i Nav Sør-Varanger har tidligere oppfordret unge arbeidsledige til å være aktive og mobile, og oppsøke arbeidsplasser, siden det ikke er alt som lyses ut.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no