20. okt
ÅREVIS: Saken om opprydding av oppsamlingsplass har pågått siden 2008, da dette bildet er tatt. Nå har Miljødirektoratet avslått den siste klagen fra Kirkenes bilopphuggeri.
 
Endelig avslag for bilopphuggeriet
Miljødirektoratet opprettholder Fylkesmannens vedtak om opprydding, tiltaksplan og risikovurdering for bilopphuggeriet på Hesseng. Klagen nådde ikke fram.

Publisert: 05.jun.2014 16:02
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Fylkesmannen vedtok i desember 2008 å trekke tilbake utslippstillatelsen til Kirkenes bilopphuggeri AS, samt å avslutte oppsamlingsplassen. Frist for opprydding og fjerning av farlig avfall ble satt til oktober 2009. Fristen ble utsatt til februar 2012 med å sende dokumentasjon om at oppsamlingsplassen var ryddet, men på befaring i oktober samme år var ikke Fylkesmannen fornøyd.

Nytt pålegg

Eier av bilopphuggeriet, Ragnar Martinsen, fikk frist til 1. januar 2013 med å rydde opp eller godta en tvangsmulkt på 50 000 kroner. Den gangen sa Ragnar Martinsen til SVA at det hele bare var tøv, plassen var ryddet, men var blitt brukt til parkeringsplass for noen biler, og at han selvsagt skulle flytte bilene istedenfor å få bot.

11. juni i fjor vedtok imidlertid Fylkesmannen å pålegge Kirkenes bilopphuggeri opprydding av sine eiendommer, samt å lage en tidsfestet plan for opprydding av oppsamlingsplassen som eies av Sør-Varanger kommune.

Klaget

Dette vedtaket ble påklaget av bilopphuggeriet med begrunnelse at det er Sør-Varanger kommune som er ansvarlig for å rydde de arealene hvor det har blitt drevet biloppsamlingsplass, og at bedriftens ansvar har vært å fjerne løse gjenstander. Martinsen forklarte at han driver et firma som driver med containerutleie og krokbiler, samt delesalg fra kasserte kjøretøy kjøpt opp av forsikringsselskaper. Anlegget som ble brukt til miljøsanering på oppsamlingsplassen var intakt og kunne brukes. Han ønsket å beholde de 50 nyeste av de 100 bilene han hadde stående, ettersom disse var varebeholdningen til bedriften, het det i klagen.

Medhold

Men Miljødirektoratet vil ikke høre på dette. De sier det er dokumentert at det foreligger et langvarig brudd på gjeldende regelverk i saken. «Samlet sett finner Miljødirektoratet det riktig at Fylkesmannen benytter seg av adgangen til å treffe vedtak om opprydding i medhold av forurensingslovens § 7 fjerde ledd», skriver avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Miljødirektoratet.

I avslaget skriver hun blant annet at antall lagrede kjøretøyer er relevant for forurensingsfaren, og at dersom bedriften ønsker å fortsette å drive må de søke Fylkesmannen om tillatelse. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no