15. okt
Arbeidstilsynet kom på uanmeldt kontroll på byggeplassen etter tips.
 
Får 59 kroner og 25 øre per time
Tariffen i Norge er minimum 152 kroner.

Publisert: 19.feb.2013 13:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Arbeidstilsynet var fredag på uanmeldt tilsyn for å kontrollere arbeidsforholdene for dem som bygger Skytterhusfjellet barnehage. Tilsynet kan si lite om saken før rapporten er skrevet, men sier kontrollen ble gjort etter tips om at det foregår sosial dumping.Sør-Varanger Avis har snakket med flere av dem som bygger barnehagen for kommunen. En av dem hadde en timepris på åtte euro, en annen ni euro per time og en tredje 11 euro.Ingen av dem vil stå frem med navn eller bilde i avisa.Sør-Varanger Avis har også fra annet hold fått bekreftet at timelønnen er så lav som under 60 kroner timen.

Langt under

En euro er verdt 7 kroner og 40 øre. Åtte euro blir 59 kroner og 25 øre per time,- Det er lite, men det er bedre enn i Estland, kommenterte de.Byggebransjen har en såkalt allmenngjøring av tariffavtalen, det betyr at mesteparten av avtalen er sidestilt med norsk lov, og at avtalen gjelder selv om ikke en bedrift skulle ha tariffavtale. Tariffavtalen fastslår at minimums timelønn for en fagarbeider er 169 kroner timen. Altså 110 kroner mer enn det de estiske arbeiderne på Skytterhusfjellet får betalt. En fagarbeider har fag- eller svennebrev. For dem uten fag- eller svennebrev og uten bransje-erfaring er minstelønnen 152 kroner timen, mens de som ikke har fag- eller svennebrev - men et års erfaring fra bransjen er minstelønnen 158 kroner og 40 øre.

Spørsmålet blir møtt med oppgitte skuldertrekk:- Ja, men sånn er systemet. Det er ikke riktig, men sånn er verden. Det er uansett bedre enn i Estland, og det er ikke noe vi kan gjøre.Arbeiderne sier de ville tjent 6 euro timen i Estland.

Kontrollert før

Arbeiderne Sør-Varanger Avis var i kontakt med sier de har jobbet i Norge i to år,

Også det spørsmålet møtes med oppgitte skuldertrekk, men de sier at de ikke er redd for jobben sin. Samtidig tror de ikke tilsynet utløser forandring i form av å få like godt betalt som nordmenn, De forteller at de har jobbet flere steder i Norge der Arbeidstilsynet har kommet og kontrollert, men i etterkant har ingenting skjedd.
- Dette er urettferdig, men det er nok ingenting vi kan gjøre.
Sør-Varanger kommune er byggherre for barnehagen. Kirkenes Byggservice er kommunens kontraktsmotpart, mens estiske Seve er underleverandør for Kirkenes Byggservice.

Undersøker

Daglig leder i Kirkenes Byggservice, Jonny Bergman, velger å svare på spørsmålet om Byggservice kjenner til saken via SMS.
- Vi har vært i kontakt med ledelsen i Estland og de har fått en uke av Arbeidstilsynet til å fremskaffe dokumentasjon på lønns- og arbeidsvilkår. Vi har hatt en kontrakt med Seve hvor det fremgår at alle arbeidere skal ha minimum tarifflønn. Dersom det skulle vise seg at noen ikke har tarifflønn vil vi ta saken opp mot Seve. Seve er en aktør som har oppdrag mange steder i landet. Arbeidstilsynet har hatt tilsvarende tilsyn der hvor alt har vist seg å være i orden ved nærmere gjennomgang.
Regionalt verneombud i Fellesforbundet, Roger Wangsbro, reagerer hardt på utnyttelsen av de estiske arbeiderne i Sør-Varanger.
- Men dessverre er dette ikke det eneste tilfellet. I Tromsø har jeg vært borte i polske rørleggere som har fått så lite som ni kroner timen, sier det regionale verneombudet.
Wangsbro sier at entreprenøren har et solidaransvar i forhold til sine underentreprenører og time-entreprenører. Det vil si at arbeiderne kan stille entreprenøren til å ta økonomisk ansvar. Entreprenørene kan også bli stilt til felles ansvar, derav begrepet «solidaransvar». Men i praksis i Norge har ingen blitt straffet for sosial dumping, utover tilfeller der de har måttet etterbetale underbetalte arbeidere.

Ingen kommentar

Rådmann Bente Larssen i Sør-Varanger kommune ønsker ikke å kommentere saken. Hun viser til at hun ikke har hørt om Arbeidstilsynets kontroll, eller forholdene i barnehagen, før Sør-Varanger Avis informerte henne.
En byggherre har en påsynsplikt. Hvilke verktøy har Sør-Varanger kommune for å fylle opp denne påsynsplikten? Har dere undersøkt forholdene rundt byggingen av barnehagen?
- Jeg vil ikke kommentere denne saken mer.
Heller ikke på generelt grunnlag, om hvilke verktøy kommunen tar i bruk for å oppfylle sin påsynsplikt?
- Nei, jeg har ikke flere kommentarer.
I sine kontrakten setter Sør-Varanger kommune inn en passus som er i samsvar med ILO-konvensjon 94. Denne fastslår at en leverandør skal sørge for at ansatte i egen organisasjon, og underleverandører, ikke har dårligere lønn enn det tariffavtalen for det aktuelle området fastslår. Kommunen har ikke aktivt sjekket forholdene på byggeplassen på Skytterhusfjellet. Virksomhetsleder Ivar Kaski i Sør-Varanger kommune sier det umiddelbart ble tatt kontakt med kontraktsmotparten, Kirkenes Byggservice, etter at Sør-Varanger Avis gjorde rådmannen oppmerksom på saken.
- Vi har bedt om dokumentasjon om forholdene på denne byggeplassen, sier Ivar Kaski.

Hatt saker før

Priit Urm, ansvarlig i Seve, Kirkenes Byggservice sin underleverandør, frykter ikke rapporten fra Arbeidstilsynet. På telefon fra Estland poengterer han at arbeiderne i tillegg til timelønnen får 32 euro per dag i utenlandstillegg. (237 kroner).
- I tillegg får de kost og losji, og de får betalt transporten til Norge. Dette gjør at lønnen totalt sett er 139 kroner i timen, og det er i henhold til den norske tariffavtalen. Vi har jobbet ganske mye i Norge, og hatt slike saker med Arbeidstilsynet før. Og vi er sikre på at vi har alt i orden.
Urm sier også at flesteparten av de som jobber på Skytterhusfjellet har 11 eller 12 euro i timen.
- De som har åtte euro jobber egentlig på en fabrikk vi har i Estland, og er ikke de ordinære arbeiderne vi har på byggeplassene.
Roger Wangsbro i Fellesforbundet sier det er feil at 139 kroner timen er minimum i Norge.
- 152 kroner timen er det absolutte minimum. En kan heller ikke regne transport inn i timelønnen. Transport har ikke noe med lønna å gjøre, det er ikke noe en kan leve av, understreker han.
- Kost og losji har heller ingenting med timelønna å gjøre. Det kommer klart frem i tariffavtalen og allmenngjøringsvedtaket.

Les også:
– En regner ikke timelønn sånn
– Hvorfor kontrolleres ikke offentlige byggeprosjekt?
- Sørg for at hver krone blir etterbetalt!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no