21. okt
KRITIKK: Henning Bråten og Eirik Nilsen i Nordens Klippe svarer kritikken med at de faktisk har berget arbeidsplasser. ? Og de prosentene lønnskutt er faktisk mindre enn årets lønnsoppgjør, sier Bråten.
 
Får hard kritikk etter lønnskutt
– Det var rene lynsjestemninga blant de ansatte, sier nestleder i Nordens Klippe, Eirik Nilsen. De tillitsvalgte har måttet tåle hard kritikk etter å ha gått med på gruveselskapets forslag om lønnskutt.

Publisert: 13.nov.2014 15:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Det de har fått mest kritikk for er at ikke de ansatte har visst om hva som har foregått.
Mandag ettermiddag kom meldingen om at alle ansatte ved Sydvaranger Gruve går ned i lønn i inntil seks måneder. Ubekreftede meldinger sier tre prosent av de ansatte og ti prosent av ledernes lønninger.

Må ha tillit

– Vi ble pålagt munnkurv, og kan kanskje bebreides for at vi ikke ba om at dette ble opphevet tidligere, sier Eirik Nilsen.
– Men det er aldri åpenhet tidlig i forhandlinger, og det var gode grunner til at ikke hele verden skulle vite hva det ble snakket om i starten. I tillegg er det viktig å få jobbe i ro og fred for å komme fram til det som det skal forhandles om. Dessuten er vi tillitsvalgte, det ligger i ordet hva vi skal gjøre. De ansatte har valgt oss for å gjøre det som er best for dem, de har gitt oss den tilliten, sier leder i Nordens Klippe, Henning Bråten.

Reddet arbeidsplasser

– Vi hadde nok syntes det var best om taushetsplikten ble opphevet noen dager tidligere, og til slutt var det vi som brøt taushetsplikten da vi så hvor dette kom til å ende. Hvis noen skal kritiseres for taushetsplikten, så synes jeg faktisk det er ledelsen i gruva og ikke oss, sier Eirik Nilsen.
– Og så er det er nok noen som ikke har kunnskap nok om hva det er tillitsvalgte skal og kan gjøre. Selvsagt er det lov å kritisere oss, men jeg synes at akkurat denne gangen har kritikken gått litt for langt. Det vi faktisk har forhandlet fram er at bedriften ikke har permittert folk nå før jul, for i neste omgang å gi dem sparken. Det andre er at vi fikk et så bra resultat i lønnsforhandlingene i sommer at de ansatte likevel har bedre lønn nå etter lønnskuttet enn før forhandlingene, sier Bråten.

Harde ord

Eirik Nilsen har skrevet et leserbrev der han svarer på kritikken som har kommet, men legger til at det har vært brukt ganske harde ord. Korrupt, kjøpt og betalt, judas og andre uttrykk har de tillitsvalgte fått høre.

– Og det er ikke noe særlig hyggelig når man jobber natt og dag for å få til en avtale som er så god som mulig for dem. Nå er bedriften i den situasjonen den er i og da må vi prøve å gjøre så godt vi kan. Vi vil bevare arbeidsplasser. Og så var det tidsaspektet, det hastet. Det vi fikk tid til var å ha møter med de andre klubbene og noen av skiftene, men å ha avstemming der hver og en av de ansatte fikk si sin mening, det var ikke mulig, forteller Nilsen.

– Det er faktisk seks arbeidstakerorganisasjoner som har blitt enig om dette, så vi føler at vi har gjort det rette, både overfor de ansatte og ledelsen. Ledelsen kan ikke gjøre hva de vil, og det er derfor vi har fagforening, sier Bråten.

Fåtall

- Jeg vil gjerne få sagt at selv om kritikken har vært hard, så har den ikke vært massiv. Det er et fåtall som har stått for uttalelsene, og noen har slettet det de har skrevet på Facebook i etterkant. Litt må vi tåle også, sier Bråten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no