18. okt
MALMKLAR:- Herregud, hvor deilig det er å ha et prosjekt der jeg slipper å dra på meg longs og følge med på værmeldingen, sier Kåre Tannvik. Han er ikke ukjent med friluftsprosjekter i Sør-Varanger, da han blant annet er involvert i snøhotellet. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Får kjøpe Malmklang - kan stå klart våren 2018
Nå har Kåre Tannvik begynt letingen etter medinvestorer for et 23,4 millioner kroner stort russerhus-prosjekt.

Publisert: 04.feb.2017 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Prosjektet til Kåre Tannvik heter som kjent «Russian House». I det skal det lenge forlatte Malmklang-bygget gjøres om til et lavterskeltilbud for turister som er innom Kirkenes. Det inkluderer en forminsket kopi av Bolsjoi-teateret i hovedsalen, kopi av en russisk «datsja»-hytte i toppetasjen, og revolusjonsbar i kjelleren.

I november fikk Tannvik 300 000 kroner fra Sør-Varanger Utvikling til undersøkelsesarbeider. To måneder senere hadde han oversikt over hva som måtte gjøres i bygget.

Og onsdag denne uka fikk han også klarsignal fra kommunen til å kjøpe bygget, til den nette sum av 2,8 millioner kroner.

- Å få kjøpt og gjort Malmklang om til Russian House vil koste totalt 23,4 millioner. Nå som jeg har fått godkjent å kjøpe bygget, kommer arbeidet med resten av kostnadene, forteller Tannvik.

Planen er å gjøre alt av forarbeid og pengesamling fram til august, når opsjonen Tannvik har på Malmklang går ut. Om alt går bra kjøper han da Malmklang, og ombyggingen begynner i september eller oktober. Så er det meningen at Russian House skal stå klart i mai 2018, i tide til sommersesongen.

Tannvik mener prosjektet har god tid til å bli ferdig.

50 prosents sjanse

Slik ståa er i dag, mener Tannvik at det er en 50 prosents sjanse for at han får satt i gang Russian House. Det er fremdeles en hel del å få på plass før byggingen kan starte.

En stor del av det er tilgangen på penger. Den erfarne gründeren stiller selv med en halv million kroner. Han er nå på leting etter medinvestorer som kan spytte inn to og en halv million kroner.

- Nå er jeg ute og snakker med folk i Sør-Varanger, for å få mest mulig lokalt. Siden reiselivet vokser her, tror jeg det er realistisk å få to og en halv million herfra, ser Tannvik.

- Så håper jeg i tillegg å få tre millioner fra Innovasjon Norge, og de resterende 17,4 millionene tar jeg opp lån på. Jeg var i møte med Innovasjon Norge og banken onsdag, og de skal nå vurdere saken, forteller han.

Anja Christensen i Innovasjon Norge var med på møtet, men hun kan ikke si noe om hvor veien går før de har fått og behandlet søknaden. Men førsteinntrykket er positivt.

- Det er et spennende og flott prosjekt. Vi setter spesielt pris på at det er sentrumsaktivitet, og at det viser frem russisk kultur, sier hun.

Positivitet

Tannvik har stor tro på prosjektet som helhet.

- Vi har hatt en markedsundersøkelse som var veldig positiv, der 37 turister ble intervjuet. Jeg har heller aldri før fått så mange positive tilbakemeldinger generelt i Kirkenes. Vi har lagt ut en oversikt over prosjektet på nett, og blant andre turoperatører kommer tilbake med at dette er noe Kirkenes trenger, sier gründeren.

Om Tannvik må gi opp Russian House-prosjektet, går bygget tilbake til kommunen. Da er det meste av undersøkelsesarbeidet gjort på Malmklang. Det vil dermed bli lettere for eventuelle nye interesserte å kjøpe bygget. Tannvik sier at han ikke begynner noen ombygging før alt er klart.

- Om vi ikke får det til, slår jeg ikke en spiker i bygget, sier han.

Malmklang har stått tomt siden bygget brant i februar 2005. I 2014 la Sør-Varanger kommune ut bygget for salg, men da med en prislapp på sju millioner kroner. Ingen bet på da.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trenger 29 gjester per dag

Tidligere har Kåre Tannvik sagt at han ikke ville gå inn for Russian House-prosjektet om det ville koste over 20 millioner kroner. Nå har han ombestemt seg på det. Han ser likevel for seg et relativt høyt besøkstall på Russian House om de skal gå i pluss.

- Slik det er satt opp nå, trenger vi i snitt 29 gjester daglig, altså 10 150 gjester per år, for at det skal gå i null. Får vi 30 gjester per dag går vi i pluss, sier Tannvik.

- Det er høyt, men Kirkenes Snowhotel har for eksempel 23 000 besøkende årlig, nevner han. Tannvik er selv involvert i snøhotellet på Sandnes.

Noe av det som vil koste ekstra i forhold til tidligere beregninger, er heisoppføring, fjerning av asbest, og graving rundt huset. Gravingen er fordi det ble oppdaget at vannet fra takrør rundt Malmklang siver rett tilbake inn i veggene. Det er vannskader på to plasser, og disse må utbedres, i tillegg til å sørge for at vannet fra takrørene går ned i kloakken.

Tannvik håper fremdeles at kostnadene kan bli mindre enn 23,4 milloner kroner.

- Vi har lagt inn en buffer for å sikre at vi har nok penger. Dyrere enn dette blir det i hvert fall ikke, sier han.

Russisk folkeprosjekt

Noe av bakgrunnen til Russian House-prosjektet er at flere mener det mangler tilbud til turister i Kirkenes by. Det kommer hurtigruteturister daglig, og på vinteren er det flere som overnatter på grunn av snøhotellet og nordlyset, men det er ellers lite som holder dem i Kirkenes. Der kommer Russian House inn, med teaterforestilling, russisk mat og et opplegg som bare legger krav på et par-tre timer av turistenes tid.

- Så er Kirkenes en by med mye russisk påvirkning, men det er veldig få konkrete uttrykk på nærheten til Russland her, legger Tannvik til.

- Det er et poeng å utfordre folk. Når folk tenker Russland, tenker de gjerne Putin og Kreml. Derfor er dette det russiske folks hus, med revolusjon i kjelleren, borgerskapets sal i hovedsalen, og folkets sjel i toppetasjen, sier han.

Tvilende formannskap

Formannskapet sa ja til Kåre Tannviks bud onsdag - men det var ikke uten diskusjon. Ikke bare var budet hans et godt stykke under de sju millionene kommunen hadde bydd på, men det inkluderer også parkeringsplassen ved siden av, skriver Finnmarken.

Alle i Formannskapet støtter initiativet, men flere syntes det var en billig pris, og det kom innvendinger om at kommunen kunne trenge parkeringsplassen i fremtiden. Senterpartiet og Høyre ville at administrasjonen skulle forhandle videre med Tannvik for å presse prisen opp, og stemte nei.

Men Arbeiderpartiets flertall sa ja.

- Den lå jo ute til salg i lang tid, og det var interessenter, men ingen bud. Skal vi la bygget stå som en spøkelsesklokk i ti år til? Vi kan ikke drive kommunen på gamle minner, sa fungerende ordfører Lena Norum Bergeng ifølge Finnmarken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no