9. des
FORNØYDE: Daglig leder Audun Falle og anleggsleder Karl Tore Nilsen ved Antons Hagesenter fikk mersmak av trasé-oppdraget. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Får minst en fjerdedel av inntekten fra GSV
Antons Hagesenter fikk inn 25 prosent av årsinntekten fra ett Garnison Sør-Varanger-oppdrag, og Bygg- og Malermesteren ville måttet nedbemanne uten GSV. Onsdag kunne GSV-sjefen komme med betryggende nytt om 2017.

Publisert: 05.des.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Garnison Sør-Varanger (GSV) har ikke fått det endelige budsjettet for 2017. Men slik det ser ut så langt, ser GSV-sjef Jørn Qviller for seg at de vil ha lik aktivitet som i år når det gjelder vedlikehold og utbygging.

- Det er lite som skjer i 2017, men mye som ser ut til å skulle skje i 2018, sier han.

Det har vært mye debatt om prioriteringene i Forsvarets langtidsplan rundt om i landet. GSV-sjefen har merket at grensevakten er prioritert i Forsvarets langtidsplaner så langt. Det setter han pris på.

De ansvarlige ved GSV ser altså for seg at det blir behov for omtrent de samme leveransene fra private firma i 2017 som i år, og det ser ut til å være satt av mer penger til vedlikehold.

Det er godt nytt blant annet for Antons Hagesenter, som nøt godt av forsvarsoppdrag dette året.

Svært oppdrag

Garnison Sør-Varanger har samlet sammen grensevaktene på to større grensestasjoner, i Svanvik og i den nybygde stasjonen på Ulveskaret i Jarfjord, mens hovedkvarteret fremdeles er på Høybuktmoen.

Men hytter og tårn rundt om langs grensa er bevart, og det ble grunnlaget for et av årets største oppdrag for Antons Hagesenter. I løpet av høsten bygde de 535 meter trasé og en 80 meter lang gangtunnel opp langs det røffe terrenget til observasjonstårnet OP 247, ved Grense Jakobselv.

- Det har vært gjort mange forsøk på å skape trygghet for mannskapet som skal ut dit, spesielt på vinteren. Vi har opplevd at trapper og andre installasjoner blir slitt, og før har soldatene brukt klatretau og stegjern for å komme seg opp, forteller Qviller.

Antons Hagesenter har hatt vedlikeholdsavtaler med GSV i tre år, og var ivrige etter denne jobben. Det ble fire og en halv måneds arbeid på dem, verdt 5,3 millioner kroner pluss moms.

- I sum er det omtrent en fjerdedel av inntekten vår i år, sier daglig leder Audun Falle.

Han tror ikke de får et slikt prosjekt hvert år, men det ga mersmak.

Signalene fra Forsvaret er også godt nytt for Bygg- og Malemesteren Kirkenes. De er avhengig av GSV-oppdragene for å holde seg på dagens nivå. I 2016 er GSV-oppdragene omtrent 30-35 prosent av omsetningen deres, ifølge faglig leder Karl Einar Håkonsen.

- Når de signaliserer samme nivå i 2017, er det veldig positivt for oss, slår han fast.

Bygg- og Malemesteren har drevet med bygningsvedlikehold for Garnison Sør-Varanger. Om Forsvaret hadde skjært ned på GSV, ser Håkonsen for seg at Bygg- og Malemesteren hadde måttet finne seg nytt marked - eller permittere eller si opp folk.

- Vi har bygd oss opp fra tolv til 17 ansatte, men vi måtte kanskje ha bygget ned igjen, sier han.

Nytt jegerkompani

Oppsvingen i 2018 dreier seg blant annet om oppbygging av et nytt jegerkompani. Det betyr selvfølgelig flere ansatte, og dermed byggeaktivitet for å få plass til dem, både når det gjelder rom og garasje.

- Det er selvfølgelig fri konkurranse og anbud, men forhåpentligvis blir bedrifter i Sør-Varanger en del av det, sier Qviller. GSV legger samtidig opp til å bytte ut en del av de gamle kjøretøyene sine, blant annet ATV-er og snøscootere.

Håkonsen i Bygg- og Malermesteren tror ikke de melder seg direkte på store oppdrag i oppbyggingen som signaliseres i 2018, men ser for seg at firmaet kan få underoppdrag til de som tar det store.

Øver mer utenfor skytefeltene

Folk kan regne med å se mer til Garnison Sør-Varanger sine soldater i terrenget i 2017. De ser behovet for å øve mer variert.

- Vi kommer til å bruke områder som ikke er brukt på noen år, i store deler av kommunen, varsler GSV-sjef Jørn Qviller.

Han lover at de skal ta hensyn til grunneiere og næringsliv. Større øvelser skal varsler i media. Ved merkbare øvelser blir det også satt ut varselsskilt på nærliggende hovedveier. Mindre merkbar aktivitet blir ikke like varslet, som for eksempel en liten tropp som går på ski, men man skal ikke måtte støte på en større øvelse uventet.

- Der øvelsene kan bli trafikkfarlige, bruker vi militærpoliti på veiene, sier han.

Bærbart luftvern kan komme til GSV

I løpet av 2020 får GSV muligens bærbart luftvern på Garnison Sør-Varanger. GSV-representantene er fåmælt om hvordan det skal skje, men GSV-sjef Jørn Qviller presenterte det kort i løpet av kontaktmøte med næringslivet og andre institusjoner onsdag kveld.

På oppfølgingsspørsmål om hvordan det eventuelt skal skje, kan ikke presseansvarlig Thorvald Mosvold si noe mer.

- Det vet vi ikke ennå, svarer han på mail.

GSV ønsker heller ikke å uttale seg om hvordan luftvernsituasjonen er i dag, eller hvilke signaler det sender til russerne.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no