17. okt
MULIG: Slik presenterte Venstre mulighetene for jernbane i nord i den kommende transportplanen, da de lekket fra planen i mars. (Illustrasjon: Venstre)
 
Finsk minister vil i gang med Barents-jernbane
Sendte brev til den norske kollegaen. På Sør-Varanger Utvikling har de jernbaneworkshop på gang.

Publisert: 24.mai.2017 13:25
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Den finske samferdselsministeren, Anne Berner, sendte et brev til den norske samferdselsministeren Kjetil Solvik-Olsen 17. mai, ifølge Independent Barents Observer.

– Jeg foreslår at de finske og norske transportmyndighetene sammen studerer det arktiske jernbaneprosjektet og de mulige jernbanelinjene, at vi finner ut hva brukerne trenger, og identifiserer en mulig forretningsmodell, skriver Berner (oversatt fra engelsk).

Regjeringen har signalisert at de er positive til å bidra til dette i den nyligste nasjonale transportplanen. De nevnte da en jernbane mellom Kirkenes og Rovaniemi som en mulighet, uten å spikre den fast i planen.

Fiberkabel

Berner mener ifølge Barents Observer at jernbaneprosjektet bør sees i sammenheng med at Finland planlegger å føre en fiberkabel fra Russland, Japan og Kina i Kirkenes. Hun legger til at havet i nord skaper muligheter for hele Nord-Europa.

Workshop

Dette er godt nytt for Sør-Varanger Utvikling. Firmaet som styrer omstillingsfondet til Sør-Varanger kommune planlegger en egen workshop om finsk jernbane sammen med Kirkenes Næringshage.

– SVU og Kirkenes Næringshage har allerede før brevet ble kjent, tatt tak i den nasjonale transportplanen og jobbet aktivt for å få i gang et samarbeid med finnene. 8. juni inviterer de to aktørene til workshop på Kirkenes Snowhotel for å utarbeide en plan om hvordan Kirkenes kan sikre seg plassen som det sentrale knutepunktet for jernbane i nord, skriver SVU i en pressemelding.

– Det er næringslivet som blir å tjene mest på en jernbaneforbindelse. Vi må vise politikerne hvorfor Norge er best tjent med å legge jernbanen til Kirkenes, og da må vårt lokale næringsliv vise at det er et kommersielt behov for den, sier Arve Tannvik, prosjektleder i Kirkenes Næringshage i pressemeldingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no