21. okt
STØVSKY: Kirkenes sentrum ble nedstøvet av støvskyer fra Sydvaranger i februar. (Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Følger opp steinstøvet i felleskontroll
Miljødirektoratet har det store steinstøvutslippet i februar friskt i minne når de neste gang skal kontrollere Sydvaranger Gruve. Generelt har de ikke problemer med bedriftens støving. - Knuseverk vil alltid støve, sier Kari Kjønigsen.

Publisert: 25.mai.2015 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Miljødirektoratet vil ta for seg Sydvarangers steinstøvhendelse fra februar i løpet av våren, forteller sjefingeniør Kari Kjønigsen i direktoratet. Dette blir da gjort som en del av direktoratets behandling av Sydvarangers egenkontrollrapport, og ved senere tilsyn ved virksomheten.

- Da vil vi gå igjennom alle bedriftens rapporterte hendelser og følge opp dette i en tilbakemelding til bedriften. I tillegg vil vi selvsagt følge opp dersom vi får melding om flere slike hendelser, sier Kjønigsen til SVA.

Det var tirsdag 17. februar at skyer av steinstøv drev fra Sydvaranger ut over Kirkenes sentrum, og la seg over bygg, biler og snø. Kommunen henvendte seg til Miljødirektoratet etter steinstøvutslippet, og direktoratet ba om en redegjørelse fra Sydvaranger. De fikk redegjørelsen i mars.

- Under grensa

Miljødirektoratet har ingen problemer med det generelle støvutslippet til Sydvaranger, så langt.

- Knuseverk vil alltid støve. Krav til slike virksomheter er nedfelt i forurensningsforskriftens kapittel 30, «forurensninger fra produksjon av pukk, grus, sand og singel». Særlig viktig er de grenseverdiene som er satt til utslipp av støv, og kravet om gjennomføring av støvdempende tiltak. Vårt inntrykk er at bedriften retter seg etter kravene i forskriften, skriver Kjønigsen.

Hun legger til at det kan være sammensatte problemstillinger i byer, der støving fra flere kilder bidrar til forurensningen.

Støvnedfallet fra Sydvaranger kontrolleres av NTNUs laboratorium, ifølge rapporten.

Målingene viser ifølge rapporten at det falt 11,51 gram støv ved nærmeste bolighus til Sydvarangers anlegg i Kirkenes. Det er over dobbelt så mye som den lovlige grensa på 5 gram per måned. Fitzgerald mener det store støvutslippet 17. februar har skylda for det. Det hadde falt 1,3 gram på et målepunkt på Haganes i samme periode.

Uten vann

I tilbakemeldingen til Miljødirektoratet forklarer Sydvaranger at det store støvutslippet skyldtes manglende vann til støvkontrollering. Som tidligere skrevet hadde de hyrt inn en mobil steinknuser for å få knust stein som ellers ville blitt kassert.

- Støvet fra knusingen har blitt kontrollert ved hjelp av en Duztech vanntåkekanon. En tåke av mikrovanndråper blir sprøytet ut over området. Støvet dempes ved at støvpartiklene bindes til vanndråpene og faller ned, forklarer produksjonssjef Luke Fitzgerald i Sydvaranger i rapporten.

- Etter et halvt år uten bruk av det mobile knuseverket ble knusing startet opp uten at det var tilgang på vann til vanntåkekanonen. Dette var en svikt i vårt internkontrollsystem, skriver han videre.

Sydvaranger stoppet knusingen klokken 11 den dagen, og har deretter sørget for at det er vann i kanonen.

- Etter det som hendte har bedriften gått igjennom sine rutiner, og presisert at det ikke under noen omstendigheter skal igangsettes knusing dersom det ikke er tilgang på vann til støvdemping. Det skal ikke knuses dersom det blåser mer enn 12 meter i sekundet fra sør-sørvest, vindforholdene skal også vurderes fortløpende og knusing avbrytes dersom støvforholdene er uakseptable, konstaterer Fitzgerald.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no