10. des
ARTIG: Elevene på sommerskolen i fjor fikk leke med elektrisitet, insekter, såpebobler og mye mer. Her konkurrerer de i å bygge tårn med grillpinner og marshmellows.
 
Forskning og lek med realfag
- Det blir krystaller, skjeletter og spennende eksplosjoner på årets sommerskole, forteller Bernt Nilsen.

Publisert: 27.apr.2017 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

I fjor ble Forskerfabrikkens sommerskole en stor suksess, med unger på venteliste for å få være med.

- Jeg håper minst like mange vil være med i år. Vi har bare plass til 25 elever, men kanskje vi kan utvide til to klasser neste år hvis interessen er så stor, sier Nilsen.

Øke interessen

Han leder IT-bedriften Datakortet, men er også leder i Tekna i Finnmark, sivilingeniørenes forbund. Og han brenner for å få opp interessen for realfag.

- I bunn og grunn handler det om at vi som bor i Finnmark, selv må forvalte de store ressursene vi har. Men til det trenges høy kompetanse. Dersom ungdom tar høyere utdanning innen realfag, som på høyskole og universitet, får de både en nyttig utdannelse og et stort nettverk. Og kanskje de også vil starte sin egen bedrift her hjemme, sier han, og legger til:

- Men skal man bli god i realfag, må man få opp interessen tidlig, og da er læring gjennom lek en veldig fin måte å gjøre det på. Derfor har vi engasjert oss i prosjekter i grunnskolen som for eksempel Mattesekken, First Lego League og Forskerfabrikkens sommerskole, sier Nilsen.

Vulkan

På sommerskolen får unger som skal opp i 5. til 7. trinn til høsten muligheten til å være forskere ei hel uke. Det blir mye lek med naturfag som fysikk, kjemi og biologi.

- Siden vi er en bergverkskommune, er det spennende at krystaller og mineraler står på programmet i år. Men det blir også heftige vulkaner og eksplosjoner, forskning på skjeletter og på hva som gjør at et fly kan fly, forteller Nilsen.

Han legger til at det jobbes med å få tak i lokale lærere, og at tilbakemeldingene fra i fjor var overstrømmende.

- Vi fikk masse gode tilbakemeldinger, og det var tydelig at elevene storkoste seg. Jeg håper sommerskolen kan bli en fast tradisjon, sier han.

Kirkenes skole

Sommerskolen holdes på Kirkenes skole den siste uka i juni, og det er enda mulig å melde seg på for alle i aldersgruppen.

Dagene legges opp som vanlige skoledager, og med oppvisning for foreldrene på avslutningsdagen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no