8. des
HJEMMEKONTOR: Fra sitt kontor hjemme på Sandnes planlegger Stein Erik Trælnes turner til fjerne og eksotiske steder.
 
Fra Kirkenes til Kilimajaro
Stein Erik Trælnes har vært 63 ganger på Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell. Ikke fordi han liker det så godt, men fordi det er jobben hans.

Publisert: 02.mar.2016 15:31
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Fra sitt kontor i hjemmet på Sandnes planlegger han spektakulære turer til Afrika. Menyen er variert, fra toppturer til Kilimanjaro, til gorillabesøk i Uganda og femstjerners luksus på Rovos Trail og badetur til Zanzibar eller Mombasa.

ToppAfrika er et tomannsforetak med en omsetning på 11 millioner i året. Kollega David Lilleheim sitter i Rogaland, avstanden er ikke noe problem. De møter begge på kontoret klokka åtte om morgenen, gir hverandre beskjed hvis de dra ut og når de tar lunsj, og prater ellers med hverandre ved behov, som kolleger gjør.

Tok sjanser

Trælnes er opprinnelig fra Mosjøen. Han er utdannet biolog, og sa opp sin trygge jobb i det offentlige for å ta et treårig engasjement i Norad. Arbeidssted var Moshi i Tanzania. I løpet av den tiden var han på Kilimanjaro en gang.

Da han kom hjem, ble han spurt om han kunne arrangere en gruppetur til Afrikas tak. Det sa han ja til, han hadde gode kontakter og visste hvor han skulle henvende seg.

Da han kom hjem, måtte han tenke nøye gjennom hva han nå skulle gjøre. Skulle han si ja til flere slike engasjement, visste han at det kom til å ta både tid og krefter. Det måtte bli enten jobben og et vanlig liv hjemme i Norge eller reiseoperatør på heltid.

– Jeg valgte å hoppe igjen, jeg ble reiseoperatør på heltid, smiler Trælnes.

Kompanjong

For 16 år siden startet han alene med et firma han kalte Tanzania-reiser. Han solgte blant annet leserturer til mange forskjellige aviser over hele landet. Turene planla han sammen med avisen og de varte i 12-16 dager.

Etter mange år alene følte han at han trengte en kompanjong. Han søkte på internett og fikk kontakt med David Lilleheim som var i samme bransje og konkurrent.

– Og vi er nå gift, ler han.
Ikke i tradisjonell forstand. Trælnes deler hus med kjæresten sin som sørget for at han etablerte seg i Sør-Varanger.
– Dette er en jobb man kan drive med hvor som helst. Jeg bor med kjæresten min og hennes sønn her, David bor med familien sin i Rogaland. Det går helt fint, sier Trælnes.

Trygge reisemål

I løpet av disse årene er det blitt mange turer til Afrika, blant annet altå 63 turer til Kilimanjaro. Bare en mann i Norge har flere turer dit enn han.

– Jeg hadde aldri gjort det viss jeg ikke hadde vært reiseleder. På turen fokuserer jeg helt og holdent på de jeg reiser sammen med. Det er fantastisk kunne å hjelpe dem gjennom slit og smerter på grensen til å ville snu og opp til toppen, der de lyser av glede og mestringsfølelse, sier Trælnes.

Folk føler seg stort sett trygge på reiser til Tanzania og Sør-Afrika, men Kenya og særlig Uganda er folk litt mer skeptisk til.

– Jeg er overhodet ikke redd for å ta med folk til Uganda, det er et naturskjønt land med flotte opplevelser å by på, sier Trælnes.

En av dem er å møte gorillaen i sitt eget rike.

– Vi har guider som viser oss veien og passer på oss. Vi får ikke gå nærmere enn fem meter, men gorillaen har ikke slike regler, så det hender rett som der at de kommer helt bort og tar på deg. Det er en opplevelse man sent glemmer, forsikrer Trælnes.

Som hjemme

Det er ikke det at han hater snø og vinter. Oppvokst i Mosjøen er det som å komme hjem å bo på Sandnes, og han bruker den fantastiske naturen i Sør-Varanger så ofte han har tid, til skigåing, jakt eller fiske.

– Jeg har satt i gang med prosessen for å flytte selskapet til Sør-Varanger, sier han.

Her er det jo mange i reiselivsbransjen, men de fleste har litt mer lokale reisemål.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no